Velika matura na kraju školske 2018/2019.

11 oktobra, 2016

Ovaj ispit prva će polagati generacija učenika koja trenutno pohađa drugi razred srednje škole

prije
Prijemne ispite na fakultetima zameniće velika matura, i to – opšta, stručna ili umetnička
Pre nedelju dana dobili smo pozitivan stav Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje u vezi sa uvođenjem velike mature. Ne može biti primarni uslov materijalni interes fakulteta, ne može se ucenjivati, velika matura mora da bude kruna školovanja – izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević, u emisiji „Prosveta ima reč”, koju je na početku ove godine pokrenula Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.
Odgovarajući na pitanja predsednice Unije Jasne Janković, on je precizirao da će se velika matura polagati na kraju školske 2018/2019. godine, odnosno da će na ovaj ispit izaći generacija učenika koja je sada u drugom razredu srednje škole.
Podsetimo, prema dokumentu „Strategija razvoja obrazovanja Srbije do 2020. godine”, prijemne ispite na fakultetima zameniće velika matura, i to – opšta, stručna ili umetnička, u zavisnosti od toga koju školu đaci završavaju. Opšta matura (za gimnazijalce) davaće pravo upisa na sve visokoškolske ustanove bez polaganja prijemnih ispita (izuzetak su studijske grupe koje zahtevaju posebne sposobnosti, tj. talente, poput umetničkih). Umetnička matura (za učenike umetničkih škola) omogućavaće prohodnost na umetničke fakultete, a stručna (za đake srednjih stručnih škola) pravo upisa na matičnim disciplinama.
Ideja tvoraca strategije jeste da se ojačaju gimnazije kako po broju, tako i po kvalitetu đaka i da ovaj vid obrazovanja bude glavni „inkubator” budućih studenata. Srednje stručne škole su i zamišljene kao škole posle kojih će se učenici zapošljavati, a decenijama je takva situacija da se maltene čitava generacija đaka četvorogodišnjih srednjih stručnih škola upisuje na fakultete.
Autor: Sandra Gucijan
Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


5 komentara na "Velika matura na kraju školske 2018/2019.

 1. Nikola Dragutinović kaže:

  Krajnje debilno i neusavrseno! Sistem obrazovanja koji nasa drzava hoce da iskopira ne moze se ostvariti u uslovima kojima raspolazu nase skole… A i besmisleno je da ucenici koji su upisivali srednju pod starim sistemom sada rade ‘veliku maturu’ jer ona nikako ne moze da bude postena, ponavljam, u nasoj zemlji… Vecina skola ‘sa strane’ ce pomagati ucenicima na tom ispitu da se ne lazemo i njihovo ‘znanje’ ce parirati i cak zauzeti mesto nekog ucenika koji je u jacoj Beogradskoj skoli solidan prosek… Jadno… Zao mi je ove dece…

  1. Neko iz " skole sa strane" kaže:

   Slazem se s delom ovog komentara. Zasmetalo mi je ono skole “sa strane”. Taj jaz izmedju Beograda i unutrasnjosti traje predugo. I u drugim gradovima Srbije postoje kvalitetne skole koje obrazuju ucenike na zavidnom nivou. Smatram da nisu iskljucivo beogradske gimnazije “proizvodjaci” “kvalitetnih ucenika”. O tome najbolje svedoce rezultati sa brojnih takmicenja. Sto se postenja na maturi tice, tu zaista postoji problem s kojim se svi suocavamo. Treba prvo menjati svest ljudi.

   1. tina kaže:

    Vaš komentar podržavam i dodajem da su deca iz škola van Beograda konkurencija,poneko mesto im ”zauzmu” ili ih presele u samofinansirajuću grupu.Opismenite generacije pa nek polažu preko e-mreže (mislim da je neka matura u Hrvatskoj e-test).

  2. profesor kaže:

   Ko nam garantuje da i tom učeniku iz jače beogradske škole neće pomagati neko “sa strane”….

 2. Ana kaže:

  Sta znaci strucna matura koji predmeti se polazu i sta znaci da posle polozene strucne mature moze se dete upisati na maticne discipline. Da li to znaci da dete nemoze fakultet da upise vec samo visu skolu.Zna li neko da mi ovo razjasni

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama