Vesna Vojvodić: Za 30 minuta ne može se uraditi ništa, nastavnici se ustručavaju da to kažu

18 septembra, 2020

U uslovima organizacije nastave u vreme pandemije koronavirusa niko nema informacije šta se stvarno dešava zato što direktori škola resornom ministarstvu šalju izveštaje onakve kako ono želi, što nije dobro, upozorio je psiholog Aleksandar Baucal na tribini “Obrazovanje u doba korone – ko piše programe?”, u organizaciji nevladine organizacije Društvo za održivu budućnost – Koraci i Filozofskog fakulteta.

Foto: Canva

On je ocenio da je još od proletos, kada je počela epidemija, bila sjajna prilika da se život i obrazovanje povežu, da se ne radi striktno po nastavnim planovima, nego da se nastavnicima da veća autonomija, na primer da oni koji predaju biologiju dosta vremena posvete priči o koroni i drugim virusima.

Baucal je naglasio kako je iskustvo iz prošlog polugodišta pokazalo da je nastava na daljinu loša, jer nastavnik ne vidi učenike, pa se nastavom bave i roditelji, a deca se ne druže, nemaju socijalni kontakt, poput igre na odmoru, i zato nije ni čudno što se veoma mali broj roditelja opredelio za taj model nastave, a ubedljiva većima za odlazak u školu.

Predstavnica sindikata “Nezavisnost” Vesna Vojvodić ukazala je da se za 30 minuta, koliko sada traje čas, ne može napraviti ništa, jer je nemoguće obični inicijalni test realizovati za 27 minuta, pošto se najmanje tri minuta gubi na podelu testova. Probajte da organizujete smislen test za 23 minuta, rekla je Vojvodić i ocenila kako se nastavnici ustručavaju da kažu da je to besmisleno.

Ona je ukazala da su preporuke Ministarstva prosvete obavezujuće, ali da je od 1.700 škola u Srbiji samo pedesetak dobilo domen edu.rs, koji omogućuje pakete za korišćenje Gugl učionica i drugih modela učenja.

“Neki direktori to ne znaju, niti im iz Ministarstva dolazi podrška”, rekla je Vojvodić.

Više na: Nova

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Vesna Vojvodić: Za 30 minuta ne može se uraditi ništa, nastavnici se ustručavaju da to kažu

  1. Ja kaže:

    Naravno da normalan, savestan roditelj neće činiti medveđu uslugu detetu, pa da mu radi domaći. U školi za 30 min ništa se ne postiže zato je bolje raditi od kuće.

  2. Radoje kaže:

    SLAZEM SE U POTPUNOSTI SA VESNOM VOJVODIC!

  3. Snežana Marković kaže:

    Prosto ne znam jel ovo novinar izlupetao ili osoba koju je citirao! Pa edu.rs domen se ne “dobija”! Zakupi se regularno kod bilo kog ovlašćenog registra za par hiljada dinara godišnje. Mi imamo edu od 2002. Za G-Suite treba edu (mada kažu da su neki uspeli da ga dobiju i bez edu domena), a može i kod Gugla da se kupi domen za 12$ ako je škola baš toliko van svih tokova da do 2020. nije sebi zakupila edu. Školski sajt je već nekoliko godina zakonska obaveza i najlogičnije je da bude na edu domenu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama