Вежбе за правилан изговор гласова

8 априла, 2018

Малишани понекада говоре неразговетно. Колико год нам то било симпатично, уколико се тај начин изговарања гласова наставља, требало би да посетимо логопеда, јер је проблем са говором у директној вези с моториком. Што се проблем раније препозна, брже ће бити решен.

– Неправилан изговор гласова, тачније дислалија, негативно се одражава на дечје васпитање, изазива негативне особине и лоше навике, јер је такво дете због свог говорног недостатка често изложено исмевању, што изазива вређање поноса и личности.Овај поремећај се у усменом говору често преноси и у писању и читању – објашњава Наташа Чабаркапа, логопед у из Института за експерименталну фонетику и патологију говора.


Можете посумњати да ваше дете има неправилан изговор гласова или дислалију ако: Не изговара неке гласове (стручно омисија); замењује неразвијен глас гласом који већ постоји (нпр. уместо Р изговара Ј – супституција); глас се препознаје, али мање или више одступа од нормалног квалитета гласа (дисторзија). Најчешћи типови дисторзије су различите врсте шушкања, међу којима је најчешћи међузубни сигматизам. Поремећај трајања гласа и поремећај звучности такође спадају у видове дисторзије.

Пре него што се приступи корекцији гласова, неопходно је да се изврше одређени тестови који ће показати узрок, врсту и степен одступања у артикулацији гласова и прецизност покрета органа који учествују у изговору гласова. Такође је важно прегледом стећи увид у структуру артикулационих органа, затим проверити слух, утврдити стање аудитивне пажње и аудитивне дискриминације. Преглед, дијагностику и тестирање вашег детета ради логопед. Када се утврди врста и степен поремећаја изговора, почиње се с логопедским радом на његовој корекцији.

Карактеристика ових гласова је да су зубни, што значи да зуби најчешће учествују у њиховом формирању. При њиховом изговору усне су развучене у осмех, врх језика је иза доњих зуба. Ако дете има неке дефекте зуба, вилице и непца, потребна је интервенција специјалисте лекара (стоматолога). Ако је то све у реду, приступа се учењу изговара ових гласова.

Вежбе које родитељ вежба код куће су речи и реченице са заступљеним гласом који се ради. У почетку то су комбинације вокала СА, СО, СЕ, СИ, СУ, затим се вежбају речи које садрже ове комбинације вокала. Такав поступак је и код гласова З и Ц јер је положај артикулационог апарата исти.

Проблем: Ако на пример дете изговара УК уместо ЛУК, ако његово изговарање има уњкав призвук или је његова замена неким другим гласовима: Ј (јав уместо лав), В (вампа уместо лампа), Н (нос уместо лоз), Д (дим уместо лим).

Физички разлози: Узроци неправилног изговора Л могу бити сувише кратка подјезична ресица која смета подизању предњег дела језика, расцеп непца, слабо развијена моторика говорних органа, недовољно развијен фонемски слух, лоша говорна навика када дете усмерава ваздух средином уместо боковима језика или када избацује или га не подиже или када се овај глас формира покретањем доње вилице надоле и у страну.

Ако ваш малишан не изговара лепо слово Л, можете за почетак да почнете поступно са изговором гласова ЛА, ЛЕ, ЛИ, ЛО, ЛУ па када их дете савлада, могу да се уведу речи као што су: “липа”, “лопта” , „лепо”, „лутка”…

Глас Р спада међу најсложеније гласове нашег језика. То се добрим делом објашњава што се код неке деце најкасније појављује у говору, а и да га многи малишани изговарају тешко и неправилно.

Малишани углавном замене овој глас другима, па тако уместо слова Р изговарају Л, па добијамо лука уместо рука, Ј – јиба уместо риба, У – уаме уместо раме.

Као и у претходним случајевима и код слова Р, постоји читав низ речи и реченица чијом вежбом изговор слова може да се исправи. Код куће са дететом можете да вежбате изговарање гласова ТР, ДР, када се то усвоје идете на МР или БР или речи као што је “три”, “драг”, “дрво”…

Осим речи постоји још низ вежби које се раде са логопедом да би се исправио изговор.

др сц. Наташа Чабаркапа

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама