Лако је бити тата, тешко је бити отац

Има дивних мушкараца, дивних тата, који су права подршка својим женама, њихов пријатељ, и њихов ослонац у свему. А деца то осете, она све знају

Драге маме, данас падате у други план. Ваше место ће преузети ништа мање важни – Тате!

Не желим да се тате осећају мање важним од мама. Јер то не стоји. Тата је такође врло важан фактор у одгоју свог детета, исто као и мама. И самим тим, заслужује да се колумна посвети и њему, нашем ослонцу.

Прошла су та времена када је само жена била та која се највише бавила са дететом, када је кувала и поспремала по цео дан , а мушкарац читао новине и гледао тв. Одавна то више није тако. Данас је мушкарац тај који помаже жени у свему, од кухања до одгоја детета. Јер, ипак, то дете није само женино дете, већ и његово. Грози ме када чујем појединце када кажу некој жени:“Благо теби, он ти чува дете“. Хеј, па то је и његово дете, он чува СВОЈЕ дете, бави се са СВОЈИМ дететом. И то је чак и криви израз „чува“, он га не чува, он га ОДГАЈА.

Неретко видимо по парковима како тате њежно носе своје мале потомке, бришу им носић, или лице замусано од чоколаде. Пажљиво их дижу када плачу при паду, или када се дуре јер је неко други сео на њихову љуљачку. Нема ништа љепше од мушкарца који има очи пуне њежности упрте у своје дете, који с пуном пажњом прати сваки његов корак. Мушкарца који га полако и стрпљиво храни, мушкарца који има бескрајну вољу научити дете како да крене првим корацима у живот. То су наши мушкарци тате.

Тате без којих овај свет не би имао смисао, они су ту када је најтеже, наш ослонац, наше уточиште.

Када мама мало подвикне, брзо се трчи тати, тата ће умирити своју принцезу. Јер, тате то обично и јесу, слаби на своје мале принцезе. Нема што не би учинили за њих, играње и забављање до касно навече, ушушкавање у креветић, причање приче, мажење. Тате то воле, и сву своју њежност и благост, дају њима, својој малој дечици.

Неретко се види колико тата преузме и варјачу, те са уживањем приону спремању ручка. А да не заборавимо при том како се највише слушају жеље малих мезимаца. Тата кува по наруџбини, тата да клинцима да с њим кувају, да праве неред по кухињи својим маштаријама. Али све је то игра, све је то топлина дома.

Тако да, не бих се сложила да тате не помажу мамама и да су маме у свему саме. Околина ме пуно пута у то разуверила. Наравно да има изузетака. Нико није баш у свему најбољи, па се онда ту надопуњују. Лепо је када дете осети да је вољено и да има заштиту оба родитеља, заштиту од свега онога чега се боји док је мало, али наравно, и када одрасте. И тате и маме имају јако тежак задатак, ако не и најтежи, јер, што има теже од одгоја детета. Потребно је пуно стрпљења и љубави извести једно мало биће на прави пут.

Пун град је тата са малом децом, то ме и понукало да напишем ову колумну, на све стране где сам се окретала тате се играју са децом, носе их, возе. Није све само пуно мама, и тате се подједнако баве  њима. Сад ми је жао што нисам фотографирала једног тату како са малом цурицом бира цвеће које ће купити мами. Ишли су од једног букетића до другог, разгледавали и коментирали који би се мами највише свидио. Таква пажња ти растопи срце. Има дивних мушкараца, дивних тата, који су права потпора својим женама, њихов пријатељ, и њихов ослонац у свему. А деца то осете, она све знају.

Сву вашу љубав или вашу нетрпељивост деца осете. Њих не можеш преварити. Те мале окице и неискварене душе примају све ваше добре и лоше вибрације.

Тате све удовољавају својим принцезама, макар им и не би требали, али попуштају. Желе видети срећу у очима свог детета. Те слатке, мале цурице једног дана желе мушкарца какав је био и њихов тата, заштитнички расположен, пун љубави. Лепо је и када видимо како тата учи свог сина да је сасвим у реду да заплаче, да покаже сузе, супротноме ономе што су нас знали учити наши родитељи, како мушко не плаче. То су глупости. Сасвим је нормално и природно исказивати емоцију, јер емоције постоје у свима нама, показивање емоције није знак слабости, већ дапаче, снаге. Тате и маме су ту да својој деци усаде праве вредности….љубав, поверење, емпатију.

Тако да, слободно могу резимирати…..данас је лако бити тата, али тешко је бити отац.

Извор: index.hr