Lako je biti tata, teško je biti otac

5 oktobra, 2016

Ima divnih muškaraca, divnih tata, koji su prava podrška svojim ženama, njihov prijatelj, i njihov oslonac u svemu. A deca to osete, ona sve znaju

Drage mame, danas padate u drugi plan. Vaše mesto će preuzeti ništa manje važni – Tate!

Ne želim da se tate osećaju manje važnim od mama. Jer to ne stoji. Tata je takođe vrlo važan faktor u odgoju svog deteta, isto kao i mama. I samim tim, zaslužuje da se kolumna posveti i njemu, našem osloncu.

Prošla su ta vremena kada je samo žena bila ta koja se najviše bavila sa detetom, kada je kuvala i pospremala po ceo dan , a muškarac čitao novine i gledao tv. Odavna to više nije tako. Danas je muškarac taj koji pomaže ženi u svemu, od kuhanja do odgoja deteta. Jer, ipak, to dete nije samo ženino dete, već i njegovo. Grozi me kada čujem pojedince kada kažu nekoj ženi:“Blago tebi, on ti čuva dete“. Hej, pa to je i njegovo dete, on čuva SVOJE dete, bavi se sa SVOJIM detetom. I to je čak i krivi izraz „čuva“, on ga ne čuva, on ga ODGAJA.

Neretko vidimo po parkovima kako tate nježno nose svoje male potomke, brišu im nosić, ili lice zamusano od čokolade. Pažljivo ih dižu kada plaču pri padu, ili kada se dure jer je neko drugi seo na njihovu ljuljačku. Nema ništa ljepše od muškarca koji ima oči pune nježnosti uprte u svoje dete, koji s punom pažnjom prati svaki njegov korak. Muškarca koji ga polako i strpljivo hrani, muškarca koji ima beskrajnu volju naučiti dete kako da krene prvim koracima u život. To su naši muškarci tate.

Tate bez kojih ovaj svet ne bi imao smisao, oni su tu kada je najteže, naš oslonac, naše utočište.

Kada mama malo podvikne, brzo se trči tati, tata će umiriti svoju princezu. Jer, tate to obično i jesu, slabi na svoje male princeze. Nema što ne bi učinili za njih, igranje i zabavljanje do kasno naveče, ušuškavanje u krevetić, pričanje priče, maženje. Tate to vole, i svu svoju nježnost i blagost, daju njima, svojoj maloj dečici.

Neretko se vidi koliko tata preuzme i varjaču, te sa uživanjem prionu spremanju ručka. A da ne zaboravimo pri tom kako se najviše slušaju želje malih mezimaca. Tata kuva po narudžbini, tata da klincima da s njim kuvaju, da prave nered po kuhinji svojim maštarijama. Ali sve je to igra, sve je to toplina doma.

Tako da, ne bih se složila da tate ne pomažu mamama i da su mame u svemu same. Okolina me puno puta u to razuverila. Naravno da ima izuzetaka. Niko nije baš u svemu najbolji, pa se onda tu nadopunjuju. Lepo je kada dete oseti da je voljeno i da ima zaštitu oba roditelja, zaštitu od svega onoga čega se boji dok je malo, ali naravno, i kada odraste. I tate i mame imaju jako težak zadatak, ako ne i najteži, jer, što ima teže od odgoja deteta. Potrebno je puno strpljenja i ljubavi izvesti jedno malo biće na pravi put.

Pun grad je tata sa malom decom, to me i ponukalo da napišem ovu kolumnu, na sve strane gde sam se okretala tate se igraju sa decom, nose ih, voze. Nije sve samo puno mama, i tate se podjednako bave  njima. Sad mi je žao što nisam fotografirala jednog tatu kako sa malom curicom bira cveće koje će kupiti mami. Išli su od jednog buketića do drugog, razgledavali i komentirali koji bi se mami najviše svidio. Takva pažnja ti rastopi srce. Ima divnih muškaraca, divnih tata, koji su prava potpora svojim ženama, njihov prijatelj, i njihov oslonac u svemu. A deca to osete, ona sve znaju.

Svu vašu ljubav ili vašu netrpeljivost deca osete. Njih ne možeš prevariti. Te male okice i neiskvarene duše primaju sve vaše dobre i loše vibracije.

Tate sve udovoljavaju svojim princezama, makar im i ne bi trebali, ali popuštaju. Žele videti sreću u očima svog deteta. Te slatke, male curice jednog dana žele muškarca kakav je bio i njihov tata, zaštitnički raspoložen, pun ljubavi. Lepo je i kada vidimo kako tata uči svog sina da je sasvim u redu da zaplače, da pokaže suze, suprotnome onome što su nas znali učiti naši roditelji, kako muško ne plače. To su gluposti. Sasvim je normalno i prirodno iskazivati emociju, jer emocije postoje u svima nama, pokazivanje emocije nije znak slabosti, već dapače, snage. Tate i mame su tu da svojoj deci usade prave vrednosti….ljubav, poverenje, empatiju.

Tako da, slobodno mogu rezimirati…..danas je lako biti tata, ali teško je biti otac.

Izvor: index.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Jedan komentar na "Lako je biti tata, teško je biti otac"

  1. Nadja kaže:

    Uh,uh, ne bih se nikako slozila sa poslednjom recenicom. Mislim da jr najlakse biti otac. Svako moze biti otac. Otac je napravio dete,tata pravi coveka. Tako da ,moj stav je “otac biti je lako, ali tata,e to ne moze svako”.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama