Вежбе за развој анализе и синтезе гласова у речима

20 марта, 2016

Да би дете научило правилно да чита и пише потребно је да има развијену фонемско фонолошку свесност, тј . способност да препозна и опази реченицу као целину, речи као делове те целине(фонолошка свесност) и на крају гласове који сачињавају речи (фонемска свесност).

Развој анализе и синтезе гласова у речима развија се током предшколоског узраста и основ је за успешно савладавање читања и писања.

Анализа гласова у речи подразумева способност да се реч “растави “ на гласове који је сачињавају, док је синтеза супротан процес,односно способност да се појединачни гласови генеришу у целину и препознају као реч.

Процес развоја анализе и синтезе у речима код деце започиње са 5,5 година и завршава се пред полазак у школу са 6 година. То практично значи да би дете са 5,5 година (одступања која подразумевају неколико месеци се толеришу) требало да може да одреди први и последњи глас у речима, као и да преброји колико је гласова у речи.

Вежбе које следе могу се радити на неколико начина и предвиђене су за узраст од 5,5 до 6,5 година.

Дете које зна да пише (нека деца то знају и у предшколском узрасту) може да упише глас у празно поље, деца школског узраста ће то свакако моћи. За децу која не знају слова постављена је слика и она ће се ослањати на аудитивни канал, тј на слушање. Дакле, дете ће на основу речи коју је чуло или именовало, усмено урадити задатак, тј. одредити место гласа у речима.

Надамо се да ће вежбице које смо поставили бити корисне као идеје за рад са вашим малишанима.

Желимо вам успешно и забавно учење!

Download (PDF, 274KB)

Download (PDF, 271KB)

Download (PDF, 290KB)

Download (PDF, 271KB)

Download (PDF, 266KB)

Извор: vivaverbum.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама