Višak – 2.700 učitelja i nastavnika: U osnovnim i srednjim školama širom zemlje određeni prekobrojni prosvetari

20 septembra, 2021

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji u prethodnoj školskoj godini bez posla je ostalo 2.700 nastavnika, pišu Novosti.

Od toga je tehnološkim viškom proglašeno 148 prosvetara sa punom radnom normom, a među njima je najviše učitelja, i to 19, dok je bez posla ostalo i 11 nastavnika praktične nastave.

Ostali su po nekoliko nastavnika iz srednjih stručnih škola, kao što su kožarske, dizajnerske, grafičke, građevinske…

Ovo pokazuju podaci Unije sindikata prosvetnih radnika.

Dobrivoje Marjanović iz Unije kaže za Novosti da se većina nastavnika koji su ostali bez posla zapošljava u drugim školama u kojima ima upražnjenih radnih mesta. Ministarstvo prosvete objavljuje listu slobodnih mesta, a nastavnici koji su tehnološki višak u svojoj školi konkurišu za posao u drugoj obrazovnoj ustanovi u kojoj ima upražnjeno mesto za koje su kvalifikovani. Oni imaju prednost u odnosu na kolege koje tu već predaju, a zaposleni su na određeno vreme.

Jedna od mogućnosti je, napominje Marjanović, da nastavnik koji je tehnološki višak bude raspoređen na rad u biblioteku, ili neko drugo mesto u svojoj školi. Prosvetari koji ne nađu novi posao u narednih godinu dana primaće 65 odsto od plate ako su pre gubitka posla imali punu normu. Ukoliko se ne zaposli i definitivno ostane tehnološki višak, dobija otpremninu.

– Ti nastavnici uglavnom se rasporede na upražnjena radna mesta – kaže Marjanović. – Godišnje samo u penziju ode između dve hiljade i tri hiljade prosvetara i na njihova mesta mora neko da dođe.

Od 2015. godine tako je raspoređeno oko 25.000 nastavnika, prošle školske godine preuzeto je njih 2.115.

Što se tiče nastavnika koji rade na određeno vreme, Marjanović za Novosti kaže da je njih oko 11.000 dobilo stalan posao.

Marjanović podseća da je njihovo zapošljavanje išlo po fazama, pa je tako sada na redu peta faza, odnosno nastavnici koji su počeli da rade 2018. godine na određeno vreme.

– Tu inicijativu uputili smo Ministarstvu prosvete i verujem da će biti realizovana – kaže Marjanović.

Rešenje za višak nastavnog kadra koje sindikati predlažu je smanjenje broja učenika po odeljenju. Po njihovom mišljenju, gornja granica za broj učenika u odeljenju trebalo bi da bude 20, a sada ih ima i više od 30.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama