Višak prostora u školama pretvara se u obdaništa

19 februara, 2017

Pojedine škole će, od septembra, osim učenika, primiti i predškolce. Dok su učionice prazne, za vrtiće se traži mesto više. Zato je planirano da se višak prostora u školama pretvori u obdaništa. U gradu računaju da će tako obezbediti 1.835 mesta za najmlađe.

Od oko pet hiljada mališana koji godišnje ostanu ispod crte prilikom upisa u obdaništa, gotovo polovina će sada moći da računa na mesto. Neiskorišćen, a obnovljen prostor 14 škola na teritoriji Beograda, popuniće predškolci. Velika očekivanja u najvećoj beogradskoj opštini.

“Mi se nadamo da ćemo dobiti oko 350 mesta, to je neka informacija koja nije precizna u ovom momentu, očekujemo prostor u okviru dve osnovne skole na Novom Beogradu, tako da još treba da se napravi struktura grupa i da imamo definitivan broj dece koji bismo mogli da rešimo ove godine”, kaže rukovodilac službe za korisnike PU “11 april” Jasna Mataruga.
Praksa iz prethodnih godina pokazala je da škola i vrtić u istoj zgradi dobro funkcionišu. Zato je, objašnjavaju nadležni, odluka o spajanju dece opravdana. Kao drugi razlog navode uštede.
“Od 250 do 300 miliona dinara biće rešen boravak blizu 2.000 dece u predškolskim ustanovama, a da bismo izgradili jedan vrtić kapaciteta do 300 dece potrebno nam je 250 do 300 miliona”, kaže Snežana Đurić iz Gradskog sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.
Na spisku objekata za adaptaciju je i jedan internat. Pojedini roditelji dece koja pohađaju Osnovnu školu Radivoj Popović, gde se internat nalazi, brinu zbog te odluke.
“U Beogradu inače imamo problem sa nedostajanjem prostora za decu sa smetnjama u razvoju tako da uzimanje tog internata i tog prostora mislim da bi donelo veći problem nego što bi dugoročno rešili pitanje vrtića”, kaže Gordana Plemić iz Udruženja “Roditelj”.
“Premestiće se u internat u OŠ Veljko Ramadanović koja je u neposrednoj blizini, nepunih 100 metara od njihove matične škole. Moram da napomenem da je u internatu smešteno 20 dece, internat je površine oko 2.200 kvadrata tako da, taj prostor je vrlo racionalno i razumno iskoristiti za smeštaj 250 dece predškolskog uzrasta”, kaže Snežana Đurić.
Kako bi se plan sproveo u delo, neophodno je zeleno svetlo Skupštine grada. Obnova bi svakako trebalo da bude završena do septembra.
Izvor:RTS
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Višak prostora u školama pretvara se u obdaništa"

  1. Ruralno kaže:

    Vec tridset godina radim u ruralnom naselju i vec trideset godina imam predskolce.Jeste to mali broj ,do 5 najvise i rad u nepodeljenoj skoli-svi ucenici u jednoj ucionici i pet programa na svakom casu.Ova vest ne treba da bude novina ,ali se nista ne prica o nacinu realizacije,uslovima za realiazatore pri skoli u ruralnim ,seoskim skolama.O nacinu placanja se takodje ne govori sto daje mogucnosti manipulacije.Taj rad se u skoli u kojij radim ne placa svih trideset godina.Meni je rad sa predskolcima zadovoljstvo,ali smatram da nadoknada treba da postoji i da se takav rad plati.Da li je problem u lokalnoj upravi,kod direktora skole ili vrtica tesko je utvrditi jer uvek postoji izlaz i prebaivanje odgovornosti na drugoga.Krajnje je vreme da se i ova problematika prizna i da se nadje resenje jer ovo nije jedinstven slucaj u nasoj opstini.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama