Viši račun ako dete zbog bolesti ne dolazi u vrtić?!

17 aprila, 2017

Ekonomska cena boravka deteta u predškolskoj ustanovi u Beogradu iznsi 27.952 dinara mesečno, što je maksimalni iznos za izračunavanje visine novca za refundaciju roditeljima

Ako vam se dete razboli osim što ćete ga voditi po lekarima, stići će vam i zantno viši račun za vrtić, ukoliko vaš mališan pohađa privatnu predškolsku ustanovu.
– Osim što smo dve nedelje lečili sina, skidali mu temperaturu, i išli po lekarima, na kraju smo i vrtiću platili što je bio odustan, i to duplo više nego što inače dajemo. Razumem da se roditeljima naplaćuje kada dete ne dolazi, jer zauzima nečije mesto, ali je strašno da se to čini i kada je to potpuno opravdano, kada imamo potvrde više doktora – nezadovoljna je jedna Beograđanka.
Ovakav scenarijo posledica je načina subvencioniasanja boravka dece u privatnim vrtićima od strane Grada Beograda.
– Ekonomska cena boravka deteta u predškolskoj ustanovi u Beogradu iznsi 27.952 dinara mesečno, što je maksimalni iznos za izračunavanje visine novca za refundaciju roditeljima. Za dane kada dete odustvuje iz privatnog vrtića refundacija se umanjuje za 50 odsto dnevne cene vrtića – objašnjavaju u Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu za Blic.
Dnevna cena se dobije kada se cena vrtića podeli sa brojem radnih dana u mesecu, a kako dodaju iz Sekretarijata, maksimalna refundacija iznosi 22. 361,6 dinara.
Dakle, ako mesec ima 22 radna dana, dnevna cena boravka u vrtiću iznosi 1.270 dinara. Ukoliko dete ne dolazi u obdanište Grad refundira samo polovinu ove sume, odnosno 635 dinara, dok preostali deo moraju da plate roditelji.
S tim u vezi Beograđanka čije dete nije išlo u vrtić dve nedelje zbog teške upale uha, moraće da doplati 6.350 dinara, uz standardnih 5.590 dinara mesečno.
Predsednica Udruženja privatnih vrtića Slavijana Filipović kaže da su se ranije roditelji više žalili na ove uslove, ali su sada shvatili kako to funkcioniše.
– To je navika iz dugogodišnjeg perioda kada je dete moglo po istoj ceni, da dolazi ili ne dolazi kako hoće. Roditelji moraju da znaju i da privatni vrtići posluju drugačije od državnih te bi trebalo da obrate pažnju na to šta piše u ugovoru – kaže Slavijana.
Izvor : Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Viši račun ako dete zbog bolesti ne dolazi u vrtić?!

  1. Koca kaže:

    Dodjite u Norvešku da plaćate punu cenu vrtića – samo najsiromašniji plaćaju manje. Isto je i u Švajcarskoj, jeftinije je da vam žena ne radi i čuva decu nego da ima posao ali da plaćate vrtić.

    1. katarina kaže:

      Ali uporedite plate u Norveskoj i Srbiji!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama