Влада усвојила три предлога закона из области просвете

16 марта, 2018
Влада Србије усвојила је на данашњој седници три предлога закона из области просвете: Предлог закона о националном оквиру квалификација Републике Србије, Предлог закона о уџбеницима и Предлог закона о просветној инспекцији.
На седници је усвојен и Предлог закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова.
Предлогом закона о националном оквиру квалификација Републике Србије (НОКС) уређује се област квалификација, повезује са тржиштем рада и даје основа за примену концепта целоживотног учења-што директно развија потенцијале појединца и унапређује цео систем образовања.
Успостављањем НОКС-а ствара се јединствени национални оквир који обухвата све постојеће нивое и врсте квалификација, стицане кроз формално и неформално образовање, независно од животног доба у којем се стиче.
Предлогом закона о уџбеницима уређује се област припремања, одобравања, избора, издавања, повлачења и праћења уџбеника и приручника и додатних наставних средстава за основну и средњу школу.
Досадашња пракса показала је да су процедуре неефикасне и дуготрајне и да се морају наћи целисходнија решења, уредити надлежност органа, обезбедити поштовање задатих рокова.
За ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом неопходно је обезбедити одговарајуће уџбенике, а да се посебан фокус усмери на кориснике бесплатних уџбеника.
Центар за нискотиражне уџбенике, као посебна јединица, имаће обавезу да води рачуна о материјалном и социјалном статусу корисника ових уџбеника.
Предлогом закона о просветној инспекцији прописују се послови просветног инспектора, овлашћења и поверавања послова инспекцијског надзора општинама, градовима, као и одређивање броја инспектора на територији локалне самоуправе.
Дугогодишња пракса указује да је неопходно да просветни инспектори блиско сарађују са просветним саветницима, у ситуацијама када је њихову надлежност тешко разграничити, наводи се у саопштењу Владе Србије.
Усвајањем Предлога закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова, Влада има намеру да повећа ефикасност и ажурност катастра непокретности, систематски примени информационе технологије, поједностави и убрза процедуру уписа у катастар.
Грађанима ће бити олакшано подношење захтева, путем е-шалтера, биће скраћено време потребно за упис у катастар непокретности, а усвајањем закона Србија ће побољшати позиције на ранг листи Светске банке о условима пословања -Doing Business.
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама