Вратимо се навикама наших родитеља – шаљимо децу да се играју напољу!


Боравак у природи доноси огромне бенефите за здравље и правилан развој наших малишана.


Здравље нашег детета је увек на првом месту, а нисмо ни свесни колико једноставно можемо обезбедити свом малишану добар и квалитетан развој. Једна од најважнијих ствари је пружање прилике детету да што више времена проводи играјући се напољу.

Постоји много стви по којим се данашње генерације разликују од претходних., али највећи контраст који примећујемо јете управо по томе колико времена проводе напољу. Постоји много разлога што данашњи малишани мање проводе време ван куће, што укључује употребу електронских уређаја, преотперећен распоред активности и обавеза, брига због изложености сунцу, па и то што многе породице немају сигуран простор за игру. Није то само до деце, и одрасли су се сада превише затворили унутар зидова и мање проводе време напољу.

Издвојићемо шест основних разлога због којих би дете требало да проводи више времена напољу.

  1. Сунчева светлост. Да, изложеност сунцу, како сви знамо, може проузроковати рак коже. Ипак, нашем телу је сунце заиста потребно. Излагање сунчевим зрацима доводи до стварања Д витамина, који је од животног значаја у многим процесима у телу, од развоја костију па до развоја имуног система. Излагање сунчевој светлости такође има значајну улогу и на друге начине, те као и здрав сан побољшава расположење. Наше тело много боље ради када је свакодневно у довољној количини изложено сунчевим зрацима.

  2. Тренинг. Требало би да наши малишани буду активни бар сат времена дневно, а излазак напоље ће их свакако активирати. Наравно да могу вежбати и у кући, али боравак на ваздуху, нарачито уз лопту или бицикл, подстиче активну игру, што је заиста најбољи тренинг за дете.

  1. Предводничке функције. Постоје одређене способности које нам помажу да планирамо, правимо приоритете, проблематизујемо, преговарамо, радимо више ствари у исто време, а круцијалне су за успех. У овај списак можемо убројати и креативност, као и употребу маште приликом решавања проблема али и забављања себе. То су способности које се уче и вежбају, а да би то могли, потребно им је слободно време. Треба да проводе време сами и са другом децом, и да им буде дозвољено да сами смишљају своје игре, откривају, разумевају ствари око себе, да сами себе забаве. Боравак напољу им даје прилику да вежбају ове за живот битне вештине.

  1. Ризиковање. Потребно је да некада ризикују. Као родитеље, наравно да нас ово плаши, јер сви ми желимо да наше дете буде сигурно. Ипак, уколико их превише чувамо и не дозвољавамо им да помало ризикују, неће знати за шта су све способни, а уз то неће ни стећи самопоуздање и храброст да се суочавају са разним изазовима у животу. Да, заиста могу поломити руку уколико падну са дрвета, и да, и ми исто можемо бити понижени уколико нас неко одбије. Па опет, све то не значи да не треба покушати, лекције које научимо из пораза су исто значајне колико оне које научимо кроз успех.

  2. Социјализација. Деца морају да науче да раде у групи. Треба да упознају другу децу и стварају пријатељства, да науче да деле и буду кооперативни, да знају да поштују друге. Уколико долазе у однос са другима само кроз организоване околности, као што су школа или спотска екипа, они неће моћи да науче све што би требало.

  1. Поштовање природе. Наш свет се константно мења, и то не на боље. Уколико дете одрасте без шетње кроз шуму, копања влажне земље, гледања животиња у свом природном окружењу, без пењања на планину или посматрања пространства мора, можда никад неће разумети шта све може бити изгубљено. Будућност наше планете заиста зависи од њих, стога треба да науче да је цене.

Дакле, покушајте. Радите оно што су и наши родитељи – пошаљите дете напоље. Још боље је да одете и ви са њима. Не само да ћете заједнички провести време, него ће и то време бити квалитетно искориштено, а донеће огромне добробити развоју вашег малишана.

Извор: yumama.com