Вртићи спремно дочекују нове малишане, још неизвесно да ли ће бити ђака у клупама

7 августа, 2020

Хоће ли ђаци у септембру у клупе или ће настава бити онлајн, једна је од главних тема у актуелном епидемиолошком тренутку.

Министарство просвете је дало предлоге о моделима наставе, али још ништа није одлучено. Епидемиолози истичу да је важно разговарати са родитељима, да би се омогућила безбедности и да болесна деца неће моћи да иду у школу.

Свих 17 вртића крушевачке предшколске установе “Ната Вељковић” су отворени још у мају месецу. Дневно је присутно од 300 до 400, што је свега 15 до 20 одсто од укупног броја. Интересовање за упис је идентично као и претходне године, а План примене мера за спречавање и ширење епидемије заразних болести усклађен је са планом Министарства. И док су се у вртићима већ уходали и имају јасне смернице за рад у школама је још увек све неизвесно.

Запослени и родитељи који су у сталном контакту поштују обавезне али и интерне мере заштите. Деца се преузимају испред објеката, пролазе превентивну тријажу и време проводе у мањим групама.

Без обзира на тренутно мали број деце интересовање за упис је исто. Капацитети ће бити попуњени и скоро сви захтеви решени. Директорка Предшколске установе “Ната Вељковић” Весна Живковић каже да је завршен упис и за предшколце.

Како наводи, 980 деце уписано је у редовни предшколски програм. Очекује да ће кренути са активностима од септембра.

“Родитељи имају поверење у рад рад предшколске установе до сада није било заражених у нашој установи, Круг запослени – родитељи – деца перфектно функционише”, тврди Живковићева.

“Није пријатно кад мало дете види неког са визиром и са маском, али навикла су се већ. Васпитачи дају све од себе да деци буде пријатно у вртићу поготово у овим летњим, спарним данима”, наводи Живковићева.

Како ће изгледати настава у школама

У вртићима су се већ уходали и донекле привикли на рад у доба короне, док у школама тек предстоји усаглашавање и усклађивање. За мање од месец дана 1.750 ђака првака са подручја града Крушевца требало би да започене школовање.

Директорка ОШ “Нада Поповић” Јелена Ивановић каже да та школа стандардно уписује шест одељења годишње.

“Ми смо урадили као школа анализу наставе на даљину која се одвијала од марта до краја школске године. На основу тих неких извештаја и упитника које смо упућивали родитељима и колегама имамо и одређени став”, наводи Ивановићева.

Према њеним речима, препорука Министарства оспречавању ширења епидемије неће угрозити аутономно право да прате специфичности које “Нада Поповић” има.

Сматра да би комбиновани модел – стандардне и наставе на даљину одговарао школи.

Ивановићева каже да је потребно време да се све добро организује и испланира и да се запослени на најквалитетнији начин прикажу родитељима као тим који зна шта ради и шта их очекује.

“Мислим да ће у тој некој подели млађи ученици имати предности и да им је неопходнија стандардна настава и жива реч заиста у првим данима школовања”, додаје Ивановићева.

Гак: Полазак ђака у школу зависи од Кризног штаба и ресорног министарства

Секретар за образовање и дечју заштиту града Београда Славко Гак каже за РТС да је од краја ванредног стања ниједан вртић није затворен из епидемилошких разлога.

Како је истакао, примењене су све мере које је прописао Кризни штаб и Градски завод за здравље. Безбедност деце је на највишем нивоу, сваког дана се контролишу хигијенски и здравствени услови, запослени свој посао обављају савесно и професионално, каже Гак.

Ниједан вртић није затворен од 11. маја, мада је било сучајева заразе и међу децом, родитељима и запосленима.

Гак напомиње да се на време реаговало и да није било потребе да се вртићи затварају.

Уколико је родитељ био заражен, а дете негативно на коронавирус само би се простор вртића дезинфиковао и наставило би се са радом, док би у супротном, поред дезинфекције, према препорукама, цела група којој инфицирано дете припада било би у изолацији 14 дана.

Нагласио је да само једно обданиште затворено и то из противпожарних разлога.

За полазак у обданишта у од 1. септембра досад се у Београду уписало око 15.000 малишана, а Гак очекује да неће бити листа чекања. Напомиње да се град настава сарадњу са приватним вртићима и да ће родитељима као и обично бити рефундирана средства која плаћају за боравак своје деце.

Што се тиче пласка ђака у школе, Гак напомиње да штаб за ванредне ситуације Београда сваки дан прати епидемиолошку ситуацију.

Наводећи да у први разред у Београду треба да крене 16.390 ђака, Гак истиче да градске власти чекају инструкције републичког Кризног штаба и ресорног министарства.

На територији Београда има 200.000 ђака, у ученичким домовима борави њих две хиљаде, док је у студентским домовима 10.000 студената.

За прваке почетак школске године је нешто ново, непознато. Ова генерација за разлику о претходних биће у истом положају као и њихови учитељи који још увек не знају како ће изгледати први школски час у септембру.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Вртићи спремно дочекују нове малишане, још неизвесно да ли ће бити ђака у клупама"

  1. Janko каже:

    Mora biti nastava onlajn.Nije mi jasno o cemu ovi pricaju kakvi modeli i cuda.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама