Вучевић: У јануару 2025. почетна плата наставника биће једнака просечној плати у Србији

Фото: Слободан Миљевић, Влада РС

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић састао се данас са делегацијом репрезентативних синдиката у просвети, са којом је разговарао о њиховим захтевима за унапређење услова рада у образовном систему, и том приликом поновио да Влада предузима све мере како би се побољшао статус свих радника у просвети.

Премијер је истакао да је Влада, схватајући значај улагања у образовање као инвестиције за будућност државе, потписала Протокол којим је предвиђено повећање плата за просветне раднике и да се истим исказује тежња за изједначавање почетне плате наставника са просечном платом у Србији до јануара 2025. године.

У складу са Протоколом Владе Србије и репрезентативних синдиката у просвети, постигнут је договор о томе да се за месец дана председник Владе поново састане са представницима синдиката.

Представници синдиката су обавештени о томе да се ради на смањењу администрације у смислу коришћења нових функционалности еДневника, а најављен је и даљи заједнички рад на изменама и допунама посебних колективних уговора.

Такође, следеће недеље биће формиране радне групе Владе за основно, средње и образовање одраслих, како би се наставио рад у континуитету.

На састанку је речено да ће нацрт текста Закона о изменама и допунама Кривичног законика, а који се односи на напад на лице запослено у образовној установи, бити усвојен до краја године.

Састанку су присуствовали председници и представници Синдиката радника у просвети Србије, Синдиката образовања Србије, Уније синдиката просветних радника Србије и Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“.

Извор: Влада Републике Србије