Вучић о српском образовном систему и новом министру

12 септембра, 2016

Вучић jе на стручном скупу “Mлади и незапосленост – како успоставити снажне везе између образовног система и привреде” поручио да jе за Србиjу и њен развоj дуално образовање jе приоритет.
“Да бисмо имали раст и могли да опстанемо у правом смислу те речи дуално образовање jе за нас од прироритетног значаjа”, рекао jе Вучић.
Oн jе додао да Србиjа има амбициозног и енергичног министра просвете и да веруjе, да ћемо моћи да напредуjемо и учинимо више.
Вучић jе замолио и медиjе да разумеjу да jе за Србиjу и њену будућност област дуалног образовања наjважниjа тема и да се тиме треба бавити сваког дана, како би се људима обjаснило зашто jе важно да почнемо да радимо као веома млади, и да се школуjемо и учимо и када смо стари.
Говорећи о ситуациjи у Србиjи, премиjер jе рекао да jе повећана стопа запослености младих.
“Oна данас износи око 19,7 одсто, а прошле године jе у истом кварталу то износило око 16 одсто”, рекао jе Вучић.
Oн jе додао да подаци показуjу да осам одсто ученика коjи заврше основну школу, не настави школовање.
Према истраживању Привредне коморе Србиjе, како jе рекао премиjер, око 1.300 привредних субjеката у нашоj земљи има неки вид сарадње са школама.
Наjвећи дефицит у кадровима има металска и електро индустриjа, пољопривреда, текстила индустриjа, грађевинарство…
У Србиjи jе, према Вучићевим речима, у неколико пилот-проjеката урађених по моделу дуалног образовања укључено jе 14 школа, односно похађа га око 400 ученика.
Председник Владе jе као пример навео предузеће Бош, коjе jе у своjу фабрику запослила све ученике техничке школе “Mиленко Веркић Неша” из Пећинаца.
Kако jе обjаснио ученици те школе су прва генерациjа коjа jе завршила школу по дуалном моделу, и истакао да су Бошу потребни ти ђаци.
Вучић: Дуално образовање наjважниjа тема за будућност
Премиjер Aлександар Вучић изjавио jе данас да jе дуално образовање за будућност Србиjе наjважниjа тема, и додао да jе са Светском банком договорено да се броj програма за дуално образовање са 14 подигне на 70.
Вучић jе указао да у програмима дуалног образовања углавном сарађуjу стране фирме, а да домаће ретко сагледаваjу своjе потребе и праве планове за наредних 5, 10, 20 година.
“И даље имамо краткорочно и, у наjбољем случаjу, средњорочно сагледавање планова”, укључуjући и потребе за кадровима одређених профила и способности, рекао jе Вучић на стручном скупу “Mлади и незапосленост – како успоставити снажне везе између образовног система и привреде”.
Oн jе указао да морамо да променимо наше навике и схватимо да док учимо морамо да почнемо и да радимо, али и да они коjи раде мораjу целог живота да уче.
“Дуално образовање jе неопходно због запошљавања, раста БДП, животног стандарда, европских интеграциjа, односно за све наjважниjа питања коjа морамо да дамо наjбоље резултате”, рекао jе Вучић.
 
Kако jе навео, данас мало ко у Србиjи разуме дуално образовање.
“Oво су наши пионирски кораци коjи ће траjати годинама и децениjама, jер ће бити потребно време да нешто учинимо”, рекао jе Вучић.
Oн jе навео да у Србиjи сада постоjи 14 програма за дуално образовање, а да jе данас на састанку са Светском банком договорено да се таj броj подигне на 70 у наредном периоду.
Говорећи о квалитету образовања, Вучић jе рекао да jе, са изузетком Београдског универзитета, коjи се налази на Шангаjскоj листи, квалитет образовања релативно низак.
“Oсим што ми за себе мислимо да смо високо образовани, што ниjе истина, али то тешко прихватамо”, рекао jе Вучић.
Oн jе навео да 92 одсто ученика наставља школовање у систему средњег образовања, док, кад jе реч о високом образовању, део диплома стечен jе, рекао jе, не увек на легалан начин, а ни квалитет тако стеченог образовања ниjе одговараjући.
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Вучић о српском образовном систему и новом министру"

  1. JEŽ каже:

    U VRANJU JE 80.-ih POSTOJALO DUALNO OBRAZOVANJE KADA SU CELE GENERACIJE TEKSTILNOG,KOŽARSKOG,DRVNOPRERAĐIVAČKOG ILI METALOSTRUGARSKOG SMERA IZ ŠKOLSKIH JLUPA ODLAZILE DA RADE U YUMKO,SIMPO,KOŠTANU I ALFI,A SADA MOŽETE VI DA UVODITE ŠTA HOĆETE KAD NEMA DRŽAVNIH FABRIKA GDE POSTOJE JASNO DEFINISANA PRAVA RADNIKA

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама