Vuković: Radimo analizu da odeljenjske starešine dobiju veći koeficijent; ne mislim da su nastavnici obespravljeni

30 marta, 2023

Krajem prošle godine donet je niz mera za borbu protiv nasilja u školama, među kojima i da vladanje ulazi u prosek, veće novčane kazne za roditelje, duže trajanje društveno-korisnog rada za decu. Snežana Vuković iz Ministarstva prosvete rekla je za RTS da je kompleksno vreme u kome se školuju deca.

Odgovarajući na pitanje kakvi su efekti tih mera za tri meseca od kada su donete, Vukovićeva kaže da ima pomaka u sistemskom smislu:

Sve to smo uradili, pripremili smo izmene protokola – pravilnika koji se odnosi na protokol o postupanju u situacijama nasilja, izmenili smo pravilnik koji se odnosi na društveno-korisni rad, koji neće biti samo kaznena komponenta, on će biti obavezan za sve škole i učenike u školi, što govori o stvaranju nekog vrednosnog sistema unutar koga postoji empatija, tolerancija i gaje se neke vrednosti kojima bi trebalo da se vratimo, a neke nove da steknemo.”

Pravilnici su izmenjeni, ali nisu objavljeni, jer moraju da budu u skladu sa zakonima.

Sve je pripremljeno, dopise smo poslali školama. Ukazali smo na značaj prevencije, ukazali smo na značaj operacionalizacije korišćenja mobilnih telefona, pripreme nekih internih dokumenata unutar škole, jer to je zakonom već propisano, kažnjivo korišćenje telefona u određenim situacijama, pripremili smo stručno uputstvo za rad razrednih starešina, radimo analizu finansijskih efekata da bi odeljenski starešina u skladu sa tim zaključcima imali veći koeficijent”, istakla je Vukovićeva.

Prema njenim rečima, važno je da pokušavamo da sa drugim sistemima napravimo konsenzus i efikasne zajedničke mere postupanja u određenim situacijama.

“Zajednički da radimo na prevenciji, primeni opšteg protokola koji postoji niz godina, ali i konkretizacija aktivnosti za primenu tog opšteg protokola: šta radi škola, kada se obraća, kažemo obraća se MUP-u, Domu zdravlja, ali mi moramo da znamo šta radi tada Centar za socijalni rad”, napominje Vukovićeva.

Očekuje da kolege iz drugih ministarstava pokažu saradnju.

Nasilje prema nastavnicima

Vukovićeva kaže da je 2020. promenjen pravilnik o protokolu postupanja u situacijama nasilja i tada su unete određene izmene koje se odnose na situacije nasilje prema nastavnicima.

Ne misli da su nastavnici obespravljeni, jedino pravo koje je uzeto poslednjih deset godina je pravo za fizičkim kažnjavanjem deteta – koje ne sme da se događa od bilo koga.

Dodaje da postoje drugi mehanizmi kako može da se utiče na rad deteta i intenzivno se radi na tome, kroz preventivni rad, stručno usavršavanje nastavnika, kako da postupaju u situacijama kada se nasilje dogodi.

Kaže da nastavnici ne koriste sve mehanizme, ne koriste sve moguće instrumente koji su im dati. “Naš sajt i sajt Zavoda za unapređivanje obrazovanja je pun materijala koje nastavnici mogu da koriste”, rekla je Vukovićeva.

Ceo tekst: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


7 komentara na "Vuković: Radimo analizu da odeljenjske starešine dobiju veći koeficijent; ne mislim da su nastavnici obespravljeni

 1. Darko kaže:

  Nastavnici su obespravljeni u svakom smislu, a predvodnici u tome su upravo nadležni u Ministarstvu prosvete. Nadležni niti znaju, niti se interesuju za probleme sa kojima se nastavnici svakodnevno sreću. Zato mlađi naraštaji prosto “hrle” na fakultete koji obrazuju nastavni kadar.

 2. Dušan Vojvodić kaže:

  Ništa vi ne radita apsolutno ništa osim srozavanja prosvetara do kraja ej da predavači u školama budu završeni srednjoškolci udruženje direktora škola menja ARITMETIČKU SREDINU da 1.5 ne bude dvojka već 1.75 pa kome vi prodajete maglu bre

 3. nenad mitrovic kaže:

  Kakvo crno kompleksno vreme, neznalice. Radim u prosveti 25 godina i sve je gore i gore. Kada se ponovo dozvoli da učenici u osnovnim školama ostaju na popravni u avgustu i da ponavljaju tada ćemo videti napredak. Ovako svi moraju dobiti ocenu 2 i ako ne uče ništa. A o bahatim roditeljima da i ne govorimo koji su mušljenja da njihova deca moraju uvek imati petice.

 4. Marta Denić kaže:

  Pošto gospođa nema saznanja koliko je nastavni kadar obespravljen i unižen, predlažem da hitno siđe iz fotelje u učionicu, pa da od te jadne plate, mukom zarađene, živi. Tada će joj tek biti jasno u kakvom je stanju škola koju ONI kreiraju!

 5. Velja kaže:

  Kakav društveno koristan rad kada ucenik odbija da radi ne moze ga niko naterati. Prosvetni radnici su ponizeni jer rade za platu ispod proseka sa fakultetom a u drugim oblastima iz budžeta imaju vecu platu sa osnovnom skolom. Da o stanovima i ne pricam mogu samo da ih sanjaju. Svako se ismeva na racun prosvetnih radnika niko nece da uci za rad sa decom. Kakvo ce biti povecanje razrednim statesinama mizerija. Ovi ljidi u ministarstvu prosvete ponasanju se kao da zive u kosmosu i ne vide sta se desava sa prosvetom

 6. Aleksa kaže:

  ”Dodaje da postoje drugi mehanizmi kako može da se utiče na rad deteta i intenzivno se radi na tome, kroz preventivni rad, stručno usavršavanje nastavnika, kako da postupaju u situacijama kada se nasilje dogodi.”

  Bašme zanima, koji su to mehanizmi?
  Preventvni rad kad dete pođe u školu? Ko treba preventivno da radi? I dokle više tog stručnog usavršavanja?
  Uvedite suspenziju kao jednu od mera. To roditelje najviše pogađa, a opomene i ukori njih ne zanimaju. Stalno govorite o prevenciji, a niste proverili rad psihologa i IRK koji daju zeleno svetlo deci sa poremećajem u ponašanju. Kad takva deca dođu u redovnu školu, onda je kasno govoriti o prevenciji. Nastavnici nisu obespravljeni? Kako nastavnici nisu obespravljeni ako dobijaju psovke i udarce od tih istih učenika sa poremećajem u ponašanju i nikom ništa. Inspekcija ih ubeđuje da to nije ništa i da su to deca, da im ne treba zameriti i slične gluposti? Kako nisu obespravljeni ako inspekcija vrati u školu nasilnike zbog navodno narušenog protokola u postupanju? Kako nisu obespravljeni kad ste roditeljske dužnosti prebacili školi? Sve mi se čini da ne znate o čemu govorite. Za početak, pošaljite inspektore na stručno usavršavanje.

 7. Dejan kaže:

  Nekada su nastavnici tukli decu..bilo ispravno?Nije..ali niko nije skakao..sada,nema pravilnika za nastavnike koji puse po skoli,ne dezuraju na dvoristu,izlaze sa casa kada hoce,twlefon cackaju pola casa..ne drze pojedine casove(informatiku isl)jer im je to “dodatni”predmet..svalerisu se po skli,biju zene i svalerke..sve to je ok..alideca..e,tu trwba pravilnik,zar ne?!licemeratvo je strasna bolest

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama