За добар почетак школе – „тегла жеља” за родитеље

септембар 9, 2017

Не дозволите да вас наслов наљути и натера да помислите да желимо да кажемо да су наставници ту да родитељима испуњавају жеље.

Не. Идеја о тегли жеља има сасвим други циљ. Реч је о (опробаној) методи за боље разумевање, брже упознавање и успешнију комуникацију на релацији родитељ-наставник.

Ево о чему је реч. Када овог септембра будете дочекали родитеље својих ђака, на свој сто ставите празну теглу на којој ће писати „Тегла жеља”. Обезбедите и довољан број папирића за родитеље и замолите их да напишу нешто што би желели да наставник зна о њиховом детету или што је његова жеља у даљем раду наставника са децом. Сваки папирић треба да буде и потписан (како ћете иначе знати о ком је детету реч). Ово је мали гест којим се постиже толико тога:

  1. Родитељи имају осећај да су вам важни – они и њихова деца. Да нису ту само они због вас него и ви због њих
  2. Стичете реалан утисак како вас родитељи виде
  3. Можда заиста добијете неку паметну идеју за даљи рад
  4. Можда сазнате нешто важно што неки родитељ није смео/хтео/могао да вам каже директно.

Наравно да није ваша обавеза да испуњавате жеље из тегле. И сигурно ни родитељи неће то очекивати. То вам једноставно може олакшати рад и упознавање и дати понеку добру идеју. Или можда разјаснити неке ствари које вам раније нису биле јасне (можда неко дете има проблем за који нисте знали).

У сваком случају, предлажемо да теглу испробате јер, да штети не може, а да користи – сигурно може.

А. Ц.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама