Za koje fakultete vlada najveće interesovanje kod budućih brucoša

15 maja, 2017

Više od 80 odsto maturanata planira da nakon srednje škole upiše fakultet, isti procenat njih želi da svoje školovanje nastavi na državnim fakultetima, dok su najpopularnija zanimanja iz oblasti medicine i IT.

 

Kako pokazuju rezultati istraživanja sajta Prijemni.Infostud.comkoje je sprovedeno na uzorku od 1.400 maturanata širom Srbije, oko 80 odsto budućih studenata planira da upiše državni fakultet, što je manje u odnosu na 2016. godinu kada je ovaj procenat iznosio oko 90 odsto.Oko 7,3 odsto ispitanih ni po koju cenu neće upisati privatni fakultet, a između 12 i 13 odsto studenata je potencijalno zainteresovano za privatne fakultete, što je neznatno veći procenat nego prošle godine.Pet odsto ispitanika privatne fakultete vidi kao krajnju opciju, tek ako ne uspeju da se upišu na državni, ni na budžet, ni na samofinansiranje.
Kako je navedeno, najviše anketiranih koji znaju šta će upisati, planira upis na medicinu ili informacione tehnologije – oko 12 odsto, što je bio trend i prošle godine.
Na trećem mestu po popularnosti su zanimanja iz oblasti ekonomije, bankarstva i finansija (po osam odsto), a zatim slede inženjerstvo, psihologija i pravo sa po oko pet odsto.
Maturanti koji se još uvek dvoume šta će studirati, podjednako su zainteresovani za psihologiju, medicinu, ekonomiju i informacione tehnologije, a ovoj kategoriji interesantne su i vojne, bezbedonosne i policijske nauke.
Među učenicima koji još uvek ne znaju u kom smeru će nastaviti svoje obrazovanje, 6,7 odsto navelo je visoku školu kao opciju jedino u slučaju da ne uspe da upiše željeni fakultet, a svega 3,4 odsto njih odlučilo se u startu za visoku školu.
Kada se želje maturanata uporede s analizom o traženim zanimanjima sa sajta Prijemni.Infostud.com, vidi se da interesovanja budućih studenata nisu u potpunosti u skladu s brojem oglasa za posao iz različitih oblasti rada.
Za medicinske nauke, iako je ovo više godina unazad najtraženija oblast za studiranje, nema dovoljno ponude poslova na sajtu, dok sa druge strane interesovanje maturanata za IT korelira sa potrebama tržišta.
Anketirani budući studenti su odluku o budućim studijama u najvećem broju doneli na osnovu ličnih interesovanja, ili u suprotnom, biraju profesije koje su najisplativije.
Finansijsko stanje je manje bitan parametar u odnosu na 2016. godinu, što znači da im neće biti presudno prilikom donošenja odluke o izboru fakulteta/visoke škole.
Najveći broj anketiranih, oko 68 odsto, odluku o budućim studijama donelo je u višim razredima srednje škole, dok je 18 odsto njih tu odluku donelo u prvom razredu srednje škole, a tek 14 odsto u osnovnoj školi.
Kako se navodi u rezultatima istraživanja, najveći deo anketiranih ne bi prepisivao na prijemnom ispitu i smatraju to izuzetno neprihvatljivim.
Ipak, oko 13 odsto budućih studenata će na prijemnom prepisivati, ako im se za to ukaže prilika.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Za koje fakultete vlada najveće interesovanje kod budućih brucoša

 1. Dusica kaže:

  Drzavni fakulteti su postali isto sto i privatni. Najveci broj dece profesora radi na drzavnim fakultetima gde su im mama i tata, nazalost, tako da je svejedno da li ce neko da upise drzavni ili privatni fakultet.

  1. Maja kaže:

   Pa nije isto, niti može biti. Nivo znanja dostignut na državnom i nivo znanja dostignut na privatnom fakultetu ne mogu se porediti.

   1. Mina kaže:

    I ja sam tako mislila, ali sad dolaze mlade kolege koje su zavrsile isti fakultet i mogu samo reci da sam frapirana neznanjem i nezainteresovanoscu za rad.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama