За колико ће се тачно повећати родитељски додатак

7 септембра, 2016

Новац који се враћао од ПДВ за дечју опрему биће преусмерен за помоћ нооворођеним бебама. Од 1. јануара 2017. фонд за помоћ деци биће већи за пет одсто
dete2
 
Укидањем поврата ПДВ-а за дечју храну и опрему укупан родитељски додатак који се исплаћује у Србији биће већи за пет одсто. Ово произлази из једноставне рачунице да држава планира да новац намењен за повраћај пореза на додату вредност “пребаци” у фонд за исплату родитељског додатка.
Ако бисмо износ од 351,2 милиона динара, колико је лане враћено на име ПДВ-а поделили са бројем деце од 60.476, за које се тренутно исплаћује родитељски додатак, добија се сума по детету од 5.807 динара – годишње. То, ипак, не значи да ће се на свако дете накнада увећати за тај износ пошто иначе родитељске накнаде зависе од броја деце у породици.
Министарство финансија је у уторак потврдило писање “Новости” о укидању повраћаја ПДВ-а од 1. јануара идуће године, али ће тачан износ тек бити договорен са Министарством рада.
– Измене Закона о порезу на додату вредност, односно укидање повраћаја ПДВ-а за бебе, као једне од мера које су договорене са ММФ ни у ком случају не представљају оптерећење за нове родитеље – истичу у Министарству финансија. – Основни циљ ове измене је равноправан и правичан третман свих родитеља који ће на овај начин остварити надокнаду.
Захваљујући овим изменама више родитеља ће остварити право на ову надокнаду, јер ће сви родитељи који имају право на родитељски додатак добити увећање.
– Предност оваквог социјалног приступа биће и чињеница да од сада родитељи неће морати да пролазе кроз дуготрајну процедуру прикупљања фискалних рачуна, њихову верификацију и одобрење од стране Пореске управе, већ ће им новац једнократно бити уплаћен на рачун – истичу у Министарству.

УКИНИТЕ ПДВ
РОДИТЕЉСКИ портал “Бебац” саопштио је у уторак да је укидањем повраћаја ПДВ на дечју опрему држава показала да јој није стало до основних потреба десетине хиљада породица и затражила од државе да укине ПДВ на опрему и храну за бебе у потпуности. – Ако нисте способни да решите трому и нефункционалну администрацију, и ако је то уопште прави разлог за укидање повраћаја ПДВ-а, имамо предлог: укините ПДВ на опрему и храну за бебе у потпуности – наводи се у саопштењу.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је, за “Новости”, да ће врло брзо са Министарством финансија изаћи са коначним предлогом у вези са укидањем повраћаја ПДВ на беби храну и опрему и повећањем родитељског додатка.
– Пошли смо од становишта да би било боље да та количина новца која је предвиђена за ослобађање од ПДВ буде подељена равномерно свим родитељима кроз меру родитељског додатка па би на тај начин дошли и до повећања родитељског додатка – рекао је Вулин.
Међутим, Драгана Соћанин, председница Удружења “Родитељ”, истиче да никако не би смело износ намењен за годишњи поврат ПДВ-а једноставно прелити на родитељски додатак и разводнити га кроз вишемесечне исплате.
– Наравно да су сви пред законом једнаки, зато смо и 2012. године тражили да право на поврат ПДВ на дечју храну и опрему имају све маме и тате, па нам нису дали – истиче Соћанин. – Једина права мера је да, по укидању овог поврата, сваки родитељ кроз родитељски додатак добије онолико новца колико је платио на име ПДВ-а за дечју храну и опрему, или макар неки просечан износ овог пореза. И то да му се исплати једнократно и у првој години живота детета.
ПОРЕСКА УПРАВА
КОЛИКО ће тачно бити увећан родитељски додатак, биће познато тек када Министарство финансија, у договору са Министарством рада, у наредном периоду “определе неопходна средства”.
– Пореска управа ће, до примене новог закона од 1. јануара 2017. године редовно и у року процесуирати поднете захтеве и родитељи ће добити повраћај ПДВ-а у складу са важећим законским прописом – истиче Министарство финансија.
 
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "За колико ће се тачно повећати родитељски додатак

  1. Laura каже:

    Vulinovi predlozi?Taj covek je u pogresnom vremenu i na mestu. Ova opravdanja njihova su uvredljiva. Jedno nema veze sa drugim. Eeej govorimo o hrani za bebe i o pelenama, porez na ove potrepstine ne bi trebalo ni da postoji. A ako uzmemo u obzir da je roditelj mogao da ostvari dobit od 70000 od povracaja pdv-a onda bi roditeljski dodatak bilo neophodno povecati bar za trecinu ove sume. Da li su to bedne 4000? Ne bih rekla. To nece nista nadomestiti.

  2. Alma каже:

    Citam ovaj poslednji pasus… da li to znaci da ce ipak biti februarskog konkursnog roka, za racune skupljene do 31.12.2016.?! S obzirom da izmena zakona sleduje od 1.1.2017.? Da znam da li da skupljam i dalje…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама