За основце припремљен нови модел образовања

13 новембра, 2016

За основце припремљен нови модел образовања, крајњи циљ је малишане одучити да бубају за оцену
dnevnik-
Кaда следећег септембра ученици од петог до осмог разреда седну поново у клупе тамо ће их сачекати нови модел учења – предузетничко образовање. У Министарству просвете, науке и технолошког развоја откривају да није реч о новом предмету и додатним часовима и оптерећењу за основце, већ ће овај модел образовања бити уведен у све предмете, где год је то могуће.
Према речима Габријеле Грујић, саветнице министра просвете за дуално образовање, предузетничко образовање биће уведено као пилот-пројекат, а основни разлог је стимулација предузимљивости младих и формирање радне етике, као предуслова успешног планирања каријере.
– Сагледавајући досадашње начине образовања, стиче се слика да су нам деца незаинтересована за процес учења, не умеју да повежу садржаје из различитих области, и углавном уче “за оцену” – каже за “Новости” Габријела Грујић. – Предузетничко образовање спроводиће се кроз међупредметно увезивање садржаја представљено кроз “школски пројекат” из одређених области. Наставници ће у складу са дечјим идејама моћи слободније да креирају своје часове, да заједно изводе наставу из различитих области, док ће деца један дан у недељи моћи да бирају за које ће се умрежене области определити.
Резултат оваквог модела био би, каже наша саговорница, то што би на крају осмог разреда деца, поред сведочанства, имала и свој “идејни пројекат”. Она најављује и посету привредника школама, која ће помоћи ученицима, родитељима и наставницима у креирању пројеката усклађених са потребама привреде.
И њена колегиница из министарства, Весна Недељковић, помоћница министра за предшколско и основно образовање, слаже се да је суштина оваквог модела учења у томе да деца престану учење да доживљавају као “трку за следећом петицом”. Потребно је, наглашава, важно увезивање више дисциплина и учење деце како да њихово знање постане функционално, о којој год области да је реч – од музике до математике.
– Ученици не треба да се плаше додатних обавеза, јер смо водили рачуна о томе. Неће добити још један час у недељном распореду – објашњава Весна Недељковић. – Техничко образовање биће ослобођено информатичког дела, јер ће информатика бити посебан предмет. Тај фонд часова биће посвећен предузетништву, али ћемо овај модел развијати и кроз друге предмете или такозвано међупредметно планирање – како да се на једном часу обраде наставне јединице више предмета.
Објашњава и да предузетничко образовање не значи нужно остваривање неке економске добити, већ да предузетништво може да се реализује кроз културу, математику или друге предмете. Она каже да је ОШ “Михаило Петровић Алас”, одакле је са места директора дошла у Министарство просвете, била у пројекту предузетничког учења и да су ученици правили столице од конзерви, а на такмичењу су победили пројектом сувенирнице – од тога како би сувенири изгледали до тога где би их и како продавали.
– Крајњи циљ целе идеје је функционално знање. Децу морамо да одучимо од тога да уче за оцену, сваки предмет засебно, јер тако градиво забораве за десет дана. Када их научимо да повежу историјску чињеницу, географски појам или књижевно дело, тада смо постигли циљ – закључује Весна Недељковић.
ОШТРЕ КРИТИКЕ НАСТАВНИКА ФИЗИЧКОГ
НАЈАВА министра просвете да ће информатика бити уведена као обавезни предмет у основне школе уместо изабраног спорта, наишла је на оштре критике наставника физичког васпитања, који кажу да спортске активности треба повећавати, а не смањивати, јер је свако четврто дете гојазно, има проблем са равним стопалима, кривом кичмом…
Предсеник Удружења педагога физичке културе Београда Горан Петровић каже да нема ништа против да се информатика уведе као обавезан предмет, али никако уместо изабраног спорта.
ПЕТ ПРЕДМЕТА, ЈЕДАН ЧАС
НА примеру часа обраде симболике мостова код Иве Андрића, Весна Недељковић објашњава како та лекција може да се повеже и са наставним јединицама из историје, ликовног и техничког. За све то главна тема била би мост.
 
Извор: novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "За основце припремљен нови модел образовања

 1. Vesna каже:

  Zar to nije interdisiplinarna nastava koja se i do sada realuzovaka u skolama?

 2. Lj каже:

  Da ponovim. Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju clanom 59 kaze MAKSIMUM 28 casova nedeljno opterecenost ucenika, a to se NIKADA NIJE POSTOVALO i ako je na snazi Zakon od 2013. godine. TO JE BRUKA MINISTARSTVA .
  Ucenici u VII i VIII razredu SAMO u REDOVNOJ NASTAVI imaju: srpaski 4, matematika 4 casa, hemija 2 casa, fizika 2 casa, biologija 2 casa, geografija 2 casa, fizicko 2 casa, engleski 2 casa,istorija 2 casa, muzicko 1 cas, likovno 1 cas. To je ukupno 26 casova nedeljno. OBAVEZAN odeljenski cas 1 cas to je onda Ukupno 27 casova nedeljno. DRUGI strani jezik 2 cas i to je odmah 29 casova nedeljno. VEC JE TO PREKO ZAKONOM DOZVOLJENOG maksimuma od 28 casova.
  Pa sada Veronauka/gradjansko, izabrani spoart i INFORMATIKA po 1 cas to je 32 casa nedeljno da ucenici MORAJU BITI prisutni ovim skolskim obavezama, u protivnom se dobije neopravdani koji utice na ocenu iz vladanja a ona utice na uspeh.
  Neki pricaju da treba uvesti SAOBRACAJ, pa PRVA POMOC ILI SEKSUALNO VASPITANJE. ….
  Ako za svaki cas u skoli treba 1 cas kod kuce to je onda proizilazi da nasa deca imaju vise od 40 casovnog radnog vremena u radu .
  DA LI SMO MI NORMALNI!!!!!
  Kada prvo ISPOSTUJEMO ZAKON onad mozemo govoriti o ostalim stvarima.
  MI MASAKRIRAMO DECU OBAVEZMA i ONI NARAVNO PRIRODNO PRUZJU OTPOR. Nastavni plan i program iz 1990-95. godine bio je sa maksimum 26 casova nedeljno.
  NASTAVNICI VISE MISLE O SVOM TURU NEGO O UCENICIMA, DIREKTORI SU OBICNI PODREPASI, a ovi u MINISTARSTVU (od skolskih uprava do vrha su UVLAKCI u najgorem obliku). Roditelji su napustili rad i posvecenost sa svojom decom. OTUDJENOST APSOLUTNA. Svi drze mobilne vise tipkaju nego da razgovaraju KUDA TO HRLIMO!!!!

  1. Neko iz skole каже:

   U svemu ste u pravu. Samo mi zaista nije jasno zasto optuzujete nastavnike za opterecenost dece brojem casova i gradivom. Nastavnici moraju da realizuju program. Ne mogu samo da odluce da ne treba drzati neki cas. I to je jedan od razloga strajka o kome se, nazalost, ne govori u javnosti.

  2. Nesa каже:

   “Ucenici u VII i VIII razredu SAMO u REDOVNOJ NASTAVI imaju: srpaski 4, matematika 4 casa, hemija 2 casa, fizika 2 casa, biologija 2 casa, geografija 2 casa, fizicko 2 casa, engleski 2 casa,istorija 2 casa, muzicko 1 cas, likovno 1 cas. To je ukupno 26 casova nedeljno. ” A, gde je Tehničko i informatičko obrazovanje sa DVA časa nedeljno?

   1. Darko каже:

    plus dva casa drugi strani jezik, jedan cas izabrani spor 1cas, informatika 1 cas

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама