За предшколце више игре, а мање учења

12 новембра, 2018

У предшколске установе ће се од следеће године увести програм са доста новина. Већ се успешно примењује у Земуну, Чачку и Новом Саду

Предшколци ће од следеће године више времена проводити играјући се него учећи. То, укратко, предвиђа нови план и програм, који Министарство просвете намерава да у предшколске установе уведе сукцесивно од септембра 2019. године.
Предшколско васпитање је до сада, по документу из 2006. године, било искључиво припрема за школу. Процењено је да је то преозбиљно, и да би деца у том узрасту требало да уче уз игру.
Нови програм за предшколце зове се “Године узлета”, представљен је недавно, а министар просвете Младен Шарчевић је истакао да је циљ да се унапреде доступност, квалитет и праведност система предшколског васпитања.
Помоћница министра за предшколско и основно образовање и васпитање Весна Недељковић рекла је да су основе програма метафорично назване године узлета.
– Основе овог програма подржавају развијање васпитно-образовног рада кроз заједничко учешће деце и одраслих у просторима који су инспиративни и провокативни за дете, у којима оно може слободно да истражује, да испробава, да се игра, да сарађује са другима и упознаје свет око себе – рекла је Весна Недељковић.
Нови програм, кроз пилот пројекат, у протеклих годину дана “заживео” је у појединим предшколским установама у Земуну, Чачку и Новом Саду. Директори и васпитачи не крију задовољство новим начином рада са предшколцима.
– У вртићу “Земунски бисер” већ годину дана васпитачи раде са децом по програму “Године узлета” и искуства су фантастична – каже Јасмина Боуали Станојковић, директор ПУ “Др Симо Милошевић” у Земуну. – Сви заједно учимо, укључујући и родитеље, који су и до сада били наши партнери, али сада је то другачије. Заиста смо задовољни.
ПЛАНОВИ И УЛАГАЊА
У СРБИЈИ раде 162 предшколске установе, у којима борави 200.000 деце. Министарство просвете намерава да до 2022. године уложи 32 милиона евра у адаптацију и изградњу нових вртића, како би што више малишана имало шансу да се упише у обданишта.
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


6 коментара на "За предшколце више игре, а мање учења

 1. Maja каже:

  A kad krenu u skolu ni olovku ne znaju da drze pravilno!!

  1. San каже:

   Tu su roditelji ,koji takodje treba da se pozabave svojom decom.

 2. Jasna каже:

  Kakva je tu onda veza koja treba da postoji izmedju vrtića i škole! Deca treba da budu pripremljena za ono što ih čeka u školi, a ne da budu zatečena i pod nevidjenim stresom. Nije mi jasno zašto menjati nešto što je do sada dobro funkcionisalo!

 3. Milica каже:

  Šta li su deca radila do sada u predškolskom!?!?

  1. San каже:

   Bogami vise nego kod kuce.Roditelji im uvale telefone,tablete i problem resen,moze se u kafic na kafu.A u vrticu,te zene provedu sate,i sate sa nadom decom,hraneci ih,sluzece ih ,bave se ne sa jednim vec sa 30 toro.Malo.li je?

   1. Julka каже:

    Vi sad komentarisete kao da je vecina roditelja nemarno I nezainteresovano I svi odreda sede u kaficu. To naprosto nije istina, svi se snalazimo kako umemo I znamo I bar ja imam srece da poznajem vise posvecenih I prosvecenih roditelja. Kad sam ja bila dete, moj otac je zajedno s drugima lokao ispred prodavnice, a nije bilo ni telefona ni tableta. Ko hoce da zapostavlja dete ne treba mu ni fejsbuk ni Instagram ni telefon.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама