За родитеље и учитеље: Ево начина да деца проводе време напољу

13 октобра, 2016

Желимо да деца проводе што мање времена поред компјутера , а више напољу. Помозимо им
img_4967 img_4982 img_4986 img_4990 img_4991 img_5001 img_5005 img_5006
УПУТСТВО :
Индикације:   Развој физичких , менталних и социјалних способности, убијање досаде.
Дозирање:   Ове школице се морају користити што чешће, да би њихово постојање имало смисла.  Маме и тате, подсетите се  како се ово игра…Слободно се прикључите . Баке и деке такође,  али искључиво уз одобрење лекара   :))) .
Контраиндикације:     Може доћи до појаве жврљотина по игрицама од стране локалних хулигана.
Начин примене :

  • 1. школица, са бројевима до 10-   Ову игру вероватно сви познају. Баци се каменчић у прво поље, скаче се на једну ногу, па на две, једну, две….све до броја 10. Ту се окрене и враћа скачући на исти начин до поља у коме је каменчић. Не спуштајући ногу, узме се каменчић и искочи ван поља. Ако  успеш, настављаш даље, бацајући каменчић у 2. поље и тако редом, до броја 10. На линије не сме да се гази.  Ако не успеш, игру наставља следећи играч.

 

  • 2. школица, округла са бројевима до 8 –  За ову игру сам први  пут чула на једном семинару . То је уједно и једини пут да сам  на тим семинарима чула нешто корисно . Предавали су људи из удружења МЕНСА,  везано  развој когнитивних способности деце и мапе ума. Правила су врло једноставна, а игра се може применити на различите области. Наиме, циљ је да деца истовремено изводе покрете скакања из поља у поље и именовања 8 појмова. Захтеви се прилагођавају узрасту деце.  Нпр. :  Набрајај имена људи, па касније повећавамо тежину захтева, набрајај само женска имена, или само имена која почињу словом Д…… Могу се именовати градови, државе, планине, фудбалски клубови, воће, цвеће, резултати таблице множења неким бројем итд. Из поља у поље се може скакати на разне начине: Када кажеш први појам ускочиш левом ногом у 1. , а затим  десном ногом у 2. поље; док изговараш други појам , помераш се за  једно поље -примичеш  леву ногу у 2. а десну у 3. поље, и тако редом. Звучи копликовано сада док се чита, али када се проба , заиста није тешко.  Ако је то тешко за неки узраст деце, може се скакати и са две ноге у једном пољу истовремено, и тако из поља у поље до броја 8.   Када неко застане у набрајању- испада. Ритам, тј. брзина набрајања  зависи од узрасне групе, или могућности деце.  Ето, играјте и будите бржег ума!

 

  • 3. школица , са бројевима до 9 –    Игра са плојом ( како смо је ми звали). Ову сам игру и ја врло често играла док сам била мала, а искрено и доста касније. Била сам прави мајстор! Сад покушах опет, и даље ми добро иде.  Плоја је предмет облика спљоштеног и глатког ваљка, налик на пак за хокеј. Ми смо користили ону металну кутију од креме за обућу, напуњену песком или земљом. Стане се испред 1. поља и баци се плоја у 9. поље. Скачеш на једној нози до броја 5, то је поље за одмор. Наставиш до 9. поља и у њега ускочиш ногом поред плоје . Тада је избациш ногом на којој стојиш и искочиш напоље. Док се вештина не савлада, можеш  више пута скакутати око плоје док се лепо не „наместиш“. На линије никако не сме да се згази. Ако успеш у томе, настављаш даље. Убацујеш плоју у 8. поље, скачеш од 1. до 8. поља, шутнеш плоју у 9. поље- али да не пређе линије, па из 9. напоље, као онај први пут. Поступак је исти за свако поље, сем за 5. у коме можеш да се одмараш. Најтеже је, дакле, одиграти из поља бр.1.                            У сваком случају ћу све игре демонстрирати деци, као уосталом и све друго што тражим да они знају- прво ја, па онда и они.

 

  • 4. игрица – облика петице –   Ова игра званично не постоји у овом облику, мало сам искомбиновала неке друштвене игре.  Игра се по правилима игре „Човече, не љути се“. Играју  најмање  два играча.  Испланирала сам игру за 4 играча, мада их може бити и више, али у том случају би била гужва на терену. Пошто је у игри мали број поља, мој предлог је да их игра највише четворо , брзо ће завршити. Дакле, у плави цвет, на сваку латицу, стане по 1 играч. Редослед играча одређује судија. Бацају велику коцку, ко први добије бр.6 , стаје у зелени лист на коме пише- старт.   И даље баца коцку, и који бр. добије, толико поља скаче. Ако дође до поља од кога воде „мердевине“, иде њима као пречицом. Победник је онај ко први „ускочи“  у пехар, али мора добити тачан број, никако већи, као и у „Човече, не љути се“ када играч улази у „кућицу“. Током игре,  ко добије бр. 6 има право на додатно бацање.   Коцку коју играчи бацају додаје -судија.

 
Извор: https://plavookauciteljica.wordpress.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама