За самоповређивање у периоду пубертета постоје три главна ризична фактора, потврдило је научно истраживање

Нова студија показала је да постоје одређени „предсказивачи“ који могу да укажу на појачан ризик од самоповређивања код адолесцената. И важно је да их родитељи знају, како би обратили пажњу. Ментално здравље младих људи је много важније него што многи мисле, а пандемија је само оголила то колико је оно било занемарено и колико на томе треба радити.

Foto: Canva

Самоповређивање је код младих људи у константном порасту, а самоубиство је један од водећих узрока смрти у периоду адолесценције.

И иако магични лек не постоји, постоје студије које могу усмерити родитеље у правом смеру или им бар дати до знања на шта треба да обрате пажњу.

Према писању Medical Xpress, Лондонски краљевски колеџ је спровео истраживање које је показало да су аутизам, ADHD, и изостајање из школе фактори ризика за самоповређивање.

Посматрали су више од 111.000 адолесцената узраста од 11 до 17 година, како би анализирали неке факторе повезане са самоповређивањем.

Открили су да:

  • Млади који су завршили у хитној помоћи због повреда које су себи нанели три пута чешће су били дечаци са дијагнозом аутизма, него они који нису имали аутизам.
  • ADHD код девојчица и дечака води у већи ризик, па су то млади који имају 4 пута више шансе да буду склони самоповређивању од деце без ове дијагнозе.
  • Одсуство из школе је такође био значајан фактор ризика. Адолесценти који су били присутни на настави мање од 80% времена имају 3 пута већи ризик од њихових вршњака.

Ово су неке чињенице које је истраживање показало, а које могу бити драгоцене информације за родитеље, наставнике, школске педагоге и психологе.

Истраживачи наводе да су овакве и сличне студије важне пре свега што нам пружају могућност да изградимо добар систем превенције. Ако је могуће идентификовати на време склоност ка суициду, може се више времена и енергије посветити управо тим групама за које се процењује да су ризичне и пре него што покушају да повреде себе.