Карактер бебе формира се већ са шест месеци – ево шта вам он говори о томе у каквог човека расте ваше дете

Да ли ваша беба смејалица или мргуд? Од најранијих дана можете да препознате одређене црте карактера.

Научници са Универзитета у Филаделфији доказали су да се карактер детета формира већ у првих пола године живота, али он не остаје непромењен, већ на њега утичу бројни фактори.

Пре свега, важно је окружење у којем дете живи. Ако је окружење неповољно за развој дечје психе, с временом и најхрабрије дете може постати повучено и уплашено. Исто тако, повољно окружење ће отворити и највећег стидљивка. Дакле, обратите пажњу на понашање свог детета док је још сасвим мало.

Не чекајте да прође време па да тек онда почнете с исправљањем одређених облика понашања. Наравно, треба нагласити да шта год да радите, то чините полако, ненаметљиво и поступно. У противном ће повучена деца постати још повученија, а немирна деца још немирнија.

Kакав карактер може бити и како га препознати?

1. Kаква је сада?

Чим је спустите у креветић или у оградицу, одмах се диже и пружа руке да је подигнете. Стално вам седи у крилу и држи се за вашу одећу. Може заспати само ако ви седите поред креветића и држите је за руку. Чим се појави нека друга непозната особа, трчи према вама како би потражило уточиште.

Kаква ће бити?

Погрешно се мисли да су ове бебе мамине мазе и да се никада неће одвојити од мамине сукње. Оне су само врло опрезне и не воле промене. Kад порасту то може бити корисно, али и не мора. Учите дете од малих ногу да буде самосталније, али немојте имати радикалне потезе. За почетак је остављајте с баком, дедом или неком особом која јој је драга. Немојте их остављати на више од пола сата него постепено продужавајте време раздвојености, онолико колико детету прија. Не пожурујте.

2. Kаква је сада?

Већина мама може бити срећна ако има бебу која функционише по принципу ‘где ме оставиш, ту ћеш ме и наћи’. Таква беба је мирна, врло ретко плаче, срећна је и задовољна где год да је оставите. Има добар апетит, не буни се кад треба да спава, а када се и догоди да заплаче, довољно је да је само мало утешите и готова ствар. Оваква беба од најранијег детињства показује смиреност и не упушта се у ризичне подухвате.

Kаква ће бити?

Врло је вероватно да ће таква остати и кад порасте, али треба водити рачуна о томе да се таква беба не формира као личност која је спремна да прихвати тежу страну живота. Зато је одмалена охрабрујте, певајте јој песмице, подстичите је да покуша да ради нешто чега је страх. Такође, купујте јој играчке које изискују физичку активност и трудите се, колико год је то у вашој моћи, да активно учествујете у играма. На тај начин моћи ћете директно да утичете на ангажованост детета, односно спречите га у томе да само стоји са стране.

3. Kаква је сада?

Насупрот претходно описаним бебама, беба истраживач никад не мирује. У покрету је од јутра до мрака, спава врло мало, тек толико да ‘напуни батерије’, а онда све испочетка. Kад јој је досадно, свима ће то бучно дати до знања јер оваква беба мора стално изазивати. У стању је хиљаду пута бацити играчку како би проверила хоће ли сваки пут пасти. Такође, сваки пут ће тражити да јој ту играчку подигнете с пода.

Што се физичког развоја тиче, оваква беба је у свему прва. Она почне седети са шест месеци, преврће се преко главе са седам месеци, а прохода већ с 11 месеци. Не прихваћа ‘не’ као одговор и увек зна тачно што жели. Овакву децу је тешко укротити, али није немогуће.

Kаква ће бити?

Довољно је да је од најмањих ногу учите шта се сме, а шта не. Она већи део “посла” око свог развоја обавља сама – продорна је, радознала, предузимљива. Ви сте ту да је усмерите, подстакнете и каналишете енергију на прави начин. У супротном би, кад порасте, могла имати проблема са кршењем друштвених правила.

Kаква је сада?

Ова беба се стално смеје, кикоће и пружа руке свима који је желе узети у наручје. Воли да буде у центру пажње и тражи да суделујете у свакој активности којом се бави. Беба шармер се врло лако уклапа у све средине, воли друштво и с одушевљењем се игра с другом децом. Није шкртица, радо дели играчке и не подноси самоћу.

Немојте је остављати саму и не очекујте да ће се играти с играчкама. Чак и ако јој напуните креветић до врха с играчкама, она ће све одгурнути и тражиће пажњу људи.

Kаква ће бити?

Читајте јој бајке, показујте слике, гледајте заједно цртане филмове и пуштајте јој музику. Само на тај начин ће ваша беба бити срећна, а кад порасте имаћете некога ко ће увек знати како вас насмејати.

Kаква је сада?

Ово је дефинитивно беба која је још у трбуху знала шта хоће, а штa неће. Kад неће да спава, можете да дубите на трепавицама, али она неће спавати. Ако она не жели да је носите, вриштаће и плакаће док је не спустите. Ако није гладна, неће јести па макар јој понудили и најомиљеније јело.

Kаква ће бити?

Добра вест је да се овакве бебе драстично мењају кад почну да долазе у контакт с другом децом. Тада се у њима смањује посебан нагон, а појачава друштвени. Постају много умеренији у својим жељама и много погоднији за ‘обликовање’. Kод овакве бебе важно је да родитељ има јасан и одлучан став од самог почетка, јер ако беба осети да може да манипулише, радиће то и кад порасте.

Извор: miss7mama.24sata.hr