Za skoro 50% će biti povećana plata učiteljicama i učiteljima u produženom boravku u Beogradu

12 januara, 2022

Učitelji u boravku u Beogradu nemaju ni približno adekvatnu naknadu za posao koji obavljaju, te im je plata na nivou “minimalca”. To će se, ipak, pišu Novosti, promeniti već od početka drugog polugodišta.

Kako je redakciji ovog dnevnog lista potvrđeno, plata učitelja u boravku biće uvećana za skoro 50 odsto, pa će umesto minimalne zarade primati oko 50.000 dinara.

Foto: Canva

Grad, trenutno, finansira zarade za 195 nastavnika u produženom boravku u 84 škole i 101 učitelja za prvi i drugi razred u 60 škola, a iz kase Sekretarijata se za ove namene izdvaja više od 150 miliona dinara u školskoj godini. U odnosu na lane, broj nastavnika na “platnom spisku” je povećan sa 285 na 296.

– Našli smo način za povećanje plata učitelja zaposlenih u produženom boravku po modelu zaposlenih u gradskoj upravi, koji rade po ugovorima o delu – kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje.

– Dnevnica će biti povećana sa sadašnjih 1.666 dinara na oko 2.300 dinara, što je značajno uvećanje. Inicirali smo povećanje, jer smatramo da je opravdano i neophodno.

Grad finansira plate učiteljica i učitelja, koji rade u produženom boravku za treći i četvrti razred, a delom i za prvi i drugi. Sa decom u boravku rade profesori razredne nastave, učitelji koje angažuju škole, a zainteresovani roditelji se prijavljuju početkom septembra. Interesovanje za ovaj oblik nastave je ogromno jer značajno olakšava roditeljima, ali zbog ograničenih mogućnosti, nisu sve škole u mogućnosti da izađu u susret mamama i tatama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama