Ко и под којим условима може да конкурише за социјални програм

Исплаћене прве четири отпремнине сад већ бившим радницима образовног система. – Социјални програм намењен технолошким вишковима са две или више година до пензије и онима који испуњавају услове за превремену старосну пензију

Прве четири отпремнине на основу споразумног прекида радног односа исплаћене су сад већ бившим просветним радницима, а највећа сума новчане накнаде за одлазак са радног места у просвети је 964.354 динара. То је јуче потврђено за наш лист у Министарству просвете, науке и технолошког развоја. За запослене у образовању спремно је 1.200 отпремнина, како је просветни врх обзнанио пре месец дана. Процена министра просвете Младена Шарчевића да ће просветарима који се определе за социјални програм бити понуђено највише 8.000 евра, исказана у разговору за „Политику” пре две недеље, сада се испоставила тачном. Министар је тада казао да договор о суми и условима за споразумни раскид уговора о раду није званично био постигнут. До јуче су исплаћене четири отпремнине.
Ко и под којим условима може да конкурише за социјални програм, да ли су то само запослени у школама или рационализација на овај начин куца и на врата просветних завода и других установа на платном списку Министарства просвете, питали смо надлежне.
– На основу захтева које је упутило Министарство просвете, Министарство државне управе и локалне самоуправе почело је исплату отпремнина за запослене у систему образовања који су технолошки вишкови – одговорили су и објаснили да су технолошки вишкови сврстани у три категорије.
Прву категорију, како су навели, чине запослени са више од две године до испуњења услова за одлазак у пензију у складу с прописима о пензијском и инвалидском осигурању. У другој су радници са две године до испуњења услова за пензију и у трећој они који испуњавају услове за превремену старосну пензију. Прве четири новчане надокнаде на основу споразумног прекида радног односа, прецизирали су у министарству, исплаћене су у складу са Чланом 21, став 3 Закона о одређивању максималног броја запослених у јавном сектору.
– У циљу успешне, лакше и брже реализације Министарство просвете упутило је школама неопходне обрасце и документацију за споразумни престанак радног односа уз исплату новчане надокнаде, као и детаљно обавештење о процедури за попуњавање, достављање и проверу образаца и захтева – појаснили су из просветног врха, наглашавајући да се споразум о престанку радног односа потписује тек после потврде да је приложена документација исправна.

Јасна Јанковић: Зашто би наставник са пет година стажа узео отпремнину од 1.000 евра да изађе из система, ако може да не ради и добија плату?

Репрезентативни просветни синдикати о томе, чини се, недовољно знају.
– Прецизни критеријуми нису нам предочени. Вероватно је почела исплата отпремнина онима који имају мање од две године до пензије. Инсистирали смо да се уведе социјални програм и да представници синдиката учествују у комисијама које одлучују ко може добити отпремнину. По којем се основу оне исплаћују за нас је непознаница – каже Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије.
Да су исплате отпремнина почеле само за просветне раднике који су одраније технолошки вишкови и не могу да се запосле, уверен је Томислав Живановић, председник Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност”. Он напомиње да ће морати да се дефинишу јасна правила за социјални програм која ће важити сад и убудуће, и да прво из система треба да оде око 300 људи који су дуже од годину дана технолошки вишкови.
– Добили смо јасно уверавање од надлежних да за отпремнине може да конкурише само онај ко нема више ниједан час, ко је остао без наставе. У просвети има 310 људи који су запослени, али не раде и добијају плату. Они могу да конкуришу за социјални програм, што не значи да хоће. Нико не може да натера радника да узме отпремнину ако он то не жели – каже Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије.

Томислав Живановић: Прво из система треба да оде око 300 људи који су дуже од годину дана технолошки вишкови

По њеној рачуници, ако је највећа отпремнина око 8.000 евра, а Закон о раду налаже да је минималан износ отпремнине 200 евра по години стажа, то значи да ће максималну исплату у овом социјалном програму добити људи са 40 година стажа.
– Не знам који би то запослени могли да буду, јер међу поменутих више од 300 технолошких вишкова углавном су млади који најкраће раде. Зашто би наставник са пет година стажа узео отпремнину од 1.000 евра да изађе из система, ако може да не ради и добија плату? Ако буду исплатили 200 отпремнина, то ће бити одлично – сматра Јанковићева.
На питање како је могуће да је четворо људи прошло процедуру, узело отпремнине, отишло из просветног система, а представници просветних синдиката не знају прецизно ко и под којим условима може да конкурише за актуелни социјални програм, Јанковићева одговара питањем:
– Како су тих четворо знали за услове за социјални програм, прикупили сву документацију и потпис директора у време када школе не раде?
Аутор: Миленија Симић-Миладиновић
Извор: Политика