Za upis potrebno manje bodova

2 jula, 2022

Učenici osmog razreda uradili su slabije testove na maloj maturi nego prethodna generacija osmaka.

Tako su ove godine na testu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika osvojili u proseku 12,52 poena od mogućih 20. Iz matematike je prosek 12,31, a na kombinovanom testu 14,12 poena.

Prošle godine prosečan broj poena na testu iz srpskog jezika bio je 13,31, na kombinovanom 14,69, a iz matematike su postigli identičan uspeh – 12,31! A 2020. u proseku su imali – iz jezika i književnosti 11,2, iz matematike 11, a iz kombinovanog testa 14,2 poena.

Pomoćnik ministra prosvete za osnovno obrazovanje Milan Pašić rekao je da su u odnosu na prošlu godinu rezultati neznatno slabiji i da se može očekivati da u nekim školama donji prag za upis bude nešto niži nego lane, ali da će to zavisiti i od interesovanja učenika za određene škole.

Prošle godine prag za upis u neke popularne gimnazije i srednje stručne škole bio je neuobičajeno visok, a stručnjaci su objašnjavali da je to zbog lakih zadataka na maloj maturi i više osvojenih bodova. Inače, preliminarni rezultati završnog ispita su objavljeni na portalu “Moja srednja škola” i u osnovnim školama, a nezadovoljni đaci i roditelji juče su upućivali prigovore. Žalbe danas mogu da podnesu i drugostepenoj komisiji.

Izvor: Novosti

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Za upis potrebno manje bodova"

  1. Duška kaže:

    Sada nisu polagali u svojoj školi.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama