За упис потребно мање бодова

2 јула, 2022

Ученици осмог разреда урадили су слабије тестове на малој матури него претходна генерација осмака.

Тако су ове године на тесту из српског, односно матерњег језика освојили у просеку 12,52 поена од могућих 20. Из математике је просек 12,31, а на комбинованом тесту 14,12 поена.

Прошле године просечан број поена на тесту из српског језика био је 13,31, на комбинованом 14,69, а из математике су постигли идентичан успех – 12,31! А 2020. у просеку су имали – из језика и књижевности 11,2, из математике 11, а из комбинованог теста 14,2 поена.

Помоћник министра просвете за основно образовање Милан Пашић рекао је да су у односу на прошлу годину резултати незнатно слабији и да се може очекивати да у неким школама доњи праг за упис буде нешто нижи него лане, али да ће то зависити и од интересовања ученика за одређене школе.

Прошле године праг за упис у неке популарне гимназије и средње стручне школе био је неуобичајено висок, а стручњаци су објашњавали да је то због лаких задатака на малој матури и више освојених бодова. Иначе, прелиминарни резултати завршног испита су објављени на порталу “Моја средња школа” и у основним школама, а незадовољни ђаци и родитељи јуче су упућивали приговоре. Жалбе данас могу да поднесу и другостепеној комисији.

Извор: Новости

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "За упис потребно мање бодова"

  1. Duška каже:

    Sada nisu polagali u svojoj školi.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама