Забрана интернета је – злостављање детета?

29 маја, 2018

Ако вам наследник ком сте забранили да користи таблет или рачунар запрети да ће вас тужити за злостављање, немојте се изненадити. Јер, изгледа да није далека будућност кад ће се забрана коришћења рачунара посматрати као злостављање.
Многи стручњаци упозоравају да претерано коришћење мобилних телефона, таблета, рачунара оставља погубне последице на физичко и ментално здравље детета. Али социолог Елис Кешмор чија књига “Друштво екрана” ускоро излази мисли супротно. Према његовим речима, екрани су реалност данашњег одрастања, а забрана да се они користе може негативно утицати на друштвени развој деце, спречити њихово сазревање, па је самим тим еквивалентна злостављању.
Анализирајући податке 2.000 корисника о томе како користе интернет, социолог је закључио да су ризици преувеличани и заправо много мањи од образовних и друштвених предности.
– Замислите да родитељи забране наследницима да читају и разговарају са другом децом, цртају, плешу, играју образовне игре. Ако би то урадили, били би оптужени за неку врсту злостављања. А исте те ствари деца раде на екранима – истиче Кешмор.
Према његовим речима, једна од најчешћих заблуда које родитељи имају је да коришћење ових уређаја води у зависност. То није тачно, каже Кешмор и додаје да нисмо на екранима зато што смо зависни већ зато што од њих добијамо оно што нам је потребно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама