Забрана мобилних телефона у школама побољшава успех ђака – каже наука!

Забрана телефона у школама – нови тренд, неопходан корак или нешто треће?

Ефекти мобилних телефона и друге технологије у школи су тема о којој се жестоко расправља у многим земљама. Док се неки залажу за потпуну забрану како би се ограничило ометање ђака у учењу, други предлажу коришћење технологије као наставног средства.

Да не остаје све на плану дебата у школским круговима и на родитељским састанцима потврђују и стална научна истраживања. Наиме, последњих година се у многим школама широм света часови се држе без мобилних уређаја. Научници су проучавали ове примере и дошли до занимљивих закључака.

Да ли забрана телефона у школама утиче позитивно на успех ученика?

Постоји неколико научних студија које показују да забрана мобилних телефона у школи има позитиван утицај на учинак ученика. Бројнe образовне установе су увеле забране из различитих разлога, а неки од њих су свакако побољшање академских резултата и мања стопа малтретирања и вршњачког насиља.

deca-škola-mobilni-telefoni
Canva.com

Тако, деца у државним основним школама у Јужној Аустралији већ другу школску годину започињу без дозволе да понесу своје мобилне телефоне на час (осим ако су потребни за активности на часу). Слично је и у јавним школама Западне Аустралије, Викторије, Тасманије и Новог Јужног Велса. Овај „тренд“ проширио се на цео свет и стигао до нас.

Да забрана телефонирања у школи доводи до повећања учинка ученика показала је студија из 2015. године која је спроведена у Енглеској. Према овој студији резултати тестова шеснаестогодишњих ученика постали су бољи за 6,4%. Двоструко већи резултати су били код ученика са слабим успехом.

Истраживачи нису нашли никакав утицај на одличне ученике због чега су дошли до закључкада је већа вероватноћа да ће ученици са слабим учинком бити ометени присуством мобилних телефона, док ученици са високим учинком могу да се фокусирају са или без мобилних телефона.

Друге студије показују сличне резултате

Недавне студије из Шпаније и Норвешке, које користе сличну емпиријску стратегију у истраживању такође показују убедљиве доказе о предностима забране мобилних телефона на учинак ученика, и то са сличним ефектима.

У Шпанији се показало да забрана мобилних телефона повећава резултате ученика из математике и науке. Истраживачи су такође забележили смањен број случајева вршњачког насиља. У Норвешкој је забрана телефона значајно повећала просек оцена ученика средњих школа. То је такође повећало вероватноћу ученика да похађају академску средњу школу уместо да изаберу стручну школу. Смањена стопа вршњачког насиља регистрована је и у оквиру овог истраживања.

mobilni-telefon-radni-sto-student-olovke
Canva.com

Истраживање из Шведске, међутим, указује на мали утицај забране мобилних телефона у средњој школи на успех ученика. Вреди напоменути, ипак, да студија није открила никакав штетан ефекат забране мобилних телефона.

Нека истраживања у Сједињеним Америчким Државама сугеришу да је коришћење лаптопа у настави штетно за учење, те да су ефекти велики и штетнији за ученике са слабим учинком.

Штетни ефекти технологије – шта каже психологија?

Психолози који се посебно баве овом темом покушавају да дају одговоре који су то потенцијални механизми иза утицаја мобилних телефона и друге технологије на ученички успех. Углавном се сви закључци заснивају на истом – сматра се да је мултитаскинг штетан за учење и извршавање задатака.

Многи недавни експериментални радови представљају доказе да употреба мобилног телефона током извршавања другог задатка смањује учење и завршавање задатка. Истраживања такође показују да би рачунари могли бити мање ефикасан начин вођења белешки од оловке и папира.

Може се десити да вам ручно „хватање“ белешки омогућава да боље запамтите материјал него да их куцате на рачунару. То може бити зато што ученици не само да куцају сваку изговорену реч, већ размишљају како да сумирају оно што чују.

Ови налази не одбацују могућност да мобилни телефони и друга технологија могу бити корисно наставно средство. Међутим, игнорисање или погрешно разумевање доказа може бити штетно за ученике и довести до дуготрајних негативних друштвених последица.

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.