Zabrana mobilnih telefona u školama poboljšava uspeh đaka – kaže nauka!

13 aprila, 2022

Zabrana telefona u školama – novi trend, neophodan korak ili nešto treće?

Efekti mobilnih telefona i druge tehnologije u školi su tema o kojoj se žestoko raspravlja u mnogim zemljama. Dok se neki zalažu za potpunu zabranu kako bi se ograničilo ometanje đaka u učenju, drugi predlažu korišćenje tehnologije kao nastavnog sredstva.

Da ne ostaje sve na planu debata u školskim krugovima i na roditeljskim sastancima potvrđuju i stalna naučna istraživanja. Naime, poslednjih godina se u mnogim školama širom sveta časovi se drže bez mobilnih uređaja. Naučnici su proučavali ove primere i došli do zanimljivih zaključaka.

Da li zabrana telefona u školama utiče pozitivno na uspeh učenika?

Postoji nekoliko naučnih studija koje pokazuju da zabrana mobilnih telefona u školi ima pozitivan uticaj na učinak učenika. Brojne obrazovne ustanove su uvele zabrane iz različitih razloga, a neki od njih su svakako poboljšanje akademskih rezultata i manja stopa maltretiranja i vršnjačkog nasilja.

deca-škola-mobilni-telefoni

Canva.com

Tako, deca u državnim osnovnim školama u Južnoj Australiji već drugu školsku godinu započinju bez dozvole da ponesu svoje mobilne telefone na čas (osim ako su potrebni za aktivnosti na času). Slično je i u javnim školama Zapadne Australije, Viktorije, Tasmanije i Novog Južnog Velsa. Ovaj „trend“ proširio se na ceo svet i stigao do nas.

Da zabrana telefoniranja u školi dovodi do povećanja učinka učenika pokazala je studija iz 2015. godine koja je sprovedena u Engleskoj. Prema ovoj studiji rezultati testova šesnaestogodišnjih učenika postali su bolji za 6,4%. Dvostruko veći rezultati su bili kod učenika sa slabim uspehom.

Istraživači nisu našli nikakav uticaj na odlične učenike zbog čega su došli do zaključkada je veća verovatnoća da će učenici sa slabim učinkom biti ometeni prisustvom mobilnih telefona, dok učenici sa visokim učinkom mogu da se fokusiraju sa ili bez mobilnih telefona.

Druge studije pokazuju slične rezultate

Nedavne studije iz Španije i Norveške, koje koriste sličnu empirijsku strategiju u istraživanju takođe pokazuju ubedljive dokaze o prednostima zabrane mobilnih telefona na učinak učenika, i to sa sličnim efektima.

U Španiji se pokazalo da zabrana mobilnih telefona povećava rezultate učenika iz matematike i nauke. Istraživači su takođe zabeležili smanjen broj slučajeva vršnjačkog nasilja. U Norveškoj je zabrana telefona značajno povećala prosek ocena učenika srednjih škola. To je takođe povećalo verovatnoću učenika da pohađaju akademsku srednju školu umesto da izaberu stručnu školu. Smanjena stopa vršnjačkog nasilja registrovana je i u okviru ovog istraživanja.

mobilni-telefon-radni-sto-student-olovke

Canva.com

Istraživanje iz Švedske, međutim, ukazuje na mali uticaj zabrane mobilnih telefona u srednjoj školi na uspeh učenika. Vredi napomenuti, ipak, da studija nije otkrila nikakav štetan efekat zabrane mobilnih telefona.

Neka istraživanja u Sjedinjenim Američkim Državama sugerišu da je korišćenje laptopa u nastavi štetno za učenje, te da su efekti veliki i štetniji za učenike sa slabim učinkom.

Štetni efekti tehnologije – šta kaže psihologija?

Psiholozi koji se posebno bave ovom temom pokušavaju da daju odgovore koji su to potencijalni mehanizmi iza uticaja mobilnih telefona i druge tehnologije na učenički uspeh. Uglavnom se svi zaključci zasnivaju na istom – smatra se da je multitasking štetan za učenje i izvršavanje zadataka.

Mnogi nedavni eksperimentalni radovi predstavljaju dokaze da upotreba mobilnog telefona tokom izvršavanja drugog zadatka smanjuje učenje i završavanje zadatka. Istraživanja takođe pokazuju da bi računari mogli biti manje efikasan način vođenja beleški od olovke i papira.

Može se desiti da vam ručno “hvatanje” beleški omogućava da bolje zapamtite materijal nego da ih kucate na računaru. To može biti zato što učenici ne samo da kucaju svaku izgovorenu reč, već razmišljaju kako da sumiraju ono što čuju.

Ovi nalazi ne odbacuju mogućnost da mobilni telefoni i druga tehnologija mogu biti korisno nastavno sredstvo. Međutim, ignorisanje ili pogrešno razumevanje dokaza može biti štetno za učenike i dovesti do dugotrajnih negativnih društvenih posledica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama