Забранили чипс, газирана пића и слаткише у школама

3 октобра, 2017

Kрофне, паштете, виршле и кобасице на школском јеловнику биће два пута месечно, а воће ће бити свакодневно обавезни део исхране.

Kао резултат истраживања које је показало да сваки трећи средњошколац у Kантону Сарајево има прекомерну тежину, кантонално Министарство образовања донело је Правилник о исхрани деце у школама који подстиће здраву храну у васпитно-образовним установама у којима ученици проводе већи део дана.
Према новом Правилнику о исхрани у основним, средњим школама, предшколским и специјализираним установама из свих школа на простору Kантона Сарајево биће избачени аутомати са слаткишима и газираним соковима, а биће забрањена и продаја нездраве хране помфрита и чипса.
Kрофне, паштете, виршле и кобасице на школском јеловнику биће два пута месечно, а воће ће бити свакодневно обавезни део исхране.
Циљ је да се развију правилне прехрамбене навике код деце и спречавање болести узрокованих неправилном исхраном, затим контролисана понуда здраве хране и пића и да се деци чије здравствено стање захтева посебну исхрану то и омогући.
Сви оброци и ужине ће бити припремани од свежих намирница нутритивно прилагођених психо-физичким потребама и узрасту ученика.
Правилник налаже и обавезу да се једном дневно једе једно свеже воће: јабука, крушка, кајсија, бресква, шљива, банана, мандарина или поморанџа.
Предност се даје пецивима израђеним од интегралног, хељдиног и раженог брашна, уз додатак семенки и свежег сира, млечних намаза, полутврдих сирева, а што уједно и подстиче куповини домаћих млечних производа.
Пекарски и посластичарски производи, крофне, паштетице од лисназог теста, чоколадни, месни и крем намази, паштете, виршле, кобасице и слично на школском јеловнику моћи ће да се нађу само два пута месечно, док ће продаја свих врста чипса и помфрит бити забрањени у вртићима и школама као и продаја газираних сокова, енергетских напитака и заслађених индустријских сокова.
Мондо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама