Задаци за прваке и другаке – увежбавање школског градива на забаван начин

28 новембра, 2021

Ових дана, кажу родитељи и ђаци, сваки час нека провера знања. Наставници су баш “дали гас”. Али, колико год да је то за децу стресно, требало би да знате да се ни наставницима тај темпо не допада. У неизвесној ситуацији у којој не знају да ли ће полугодиште преко ноћи бити “скраћено”, а деца остати без оцена, на њима је притисак да се се рубрике са оценама попуне на време.

Да би за децу стрес био мањи, посебно за оне најмлађе, препоручујемо вам неколико збирки задатака за ученике првог и другог разреда основне школе у издању Креативног центра, које ће им помоћи да се за сваку проверу знања припреме. Иначе, већину ових збирки можете наћи и у верзији за ученике трећег и четвртог разреда.

Супер задаци, супер прваци!
Супер задаци, супер другаци!

Ове радне свеске садрже велики број задатака којима се на забаван начин увежбава школско градиво из предмета Математика, Српски језик и Свет око нас за први и други разред. Аутор је учитељица са дугогодишњим искуством Зорица Нобл. У оквиру сваке теме ученике чекају бројне активности: да прочитају причу, реше разноврсне задатке различитог нивоа сложености, израчунају, истраже, кажу шта мисле, креирају и направе оно што су сами осмислили. У зависности од читалачке вештине, прваци ову радну свеску могу користити самостално или уз помоћ родитеља, учитеља у боравку или у редовној настави. Задаци су осмишљени тако да децу подстичу да самостално и активно долазе до решења проблемских ситуација.

Погледајте како изгледају задаци у збирци за други разред:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Учимо да мислимо 1
Учимо да мислимо 2

Свакодневне двадесетоминутне активности за развој мишљења базиране су на примерима из српског језика, математике, света око нас, природе и друштва, ликовне културе и грађанског васпитања. Свака радна свеска садржи 150 задатака који помажу ученицима да науче критички да размишљају и којима се деца подстичу да мишљење вишег реда примењују у решавању језичких, математичких, логичких и других задатака у многим наставним областима, али и у свакодневним животним ситуацијама.

Ако сваког дана вежбају своје вијуге примерима из ове књиге, ђаци ће бити много успешнији у савладавању многих проблема!

Ево и примера задатака из збирке:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Задатак на дан 1
Задатак на дан 2

Текстуални задаци неће бити проблем ученицима, ако их вежбају сваког дана по 10 минута! Ове радне свеске садрже 180 текстуалних задатака из математике различитог нивоа сложености, примерених узрасту ученика и неопходних за развој логике. Задаци су једноставни за читање и деца их могу решавати сама. Теме су блиске деци, повезане су са ситуацијама из свакодневног живота, али и са школским градивом. На крају збирки дата су решења свих задатака.

Језичке школице 1
Језичке школице 2

Збирке радних листова намењених увежбавању и провери читалачке способности, односно разумевања прочитаног. То је једна од најсложенијих способности и везана је не само за читање књижевних текстова већ и других врста текстова с којима се ученик среће у својој околини и у школи – на улазу у школу, школској огласној табли, табли у учионици, зидовима учионице, телевизији, у превозним средствима, у новинама итд.

Овладавање читалачком способношћу не води само ка успеху у предмету Српски језик и књижевност, већ отвара врата разумевању појмова, појава и њихових односа у свим другим наставним предметима.

Математичке степенице 1
Математичке степенице 2

Математичке степенице садрже задатке разврстане по нивоима постигнућа и сваком детету омогућавају да напредује оним темпом који одговара његовим могућностима, интересовањима и мотивацији. Задаци прате предвиђени Наставни план и програм за математику за први, то јест други разред основне школе. У збиркама се налазе решења свих задатака, помоћу којих дете може да направи реалну процену своје успешности и зато га треба охрабривати да самостално користи збирку.

Да лако схватиш матиш
Да лако схватиш матиш 2

Решавањем задатака из ових збирки код деце се подстичу радозналост, моћ расуђивања, логичко размишљање и открива се смисао за математику. Намењене су оној деци која показују склоност ка математици и успех у решавању математичких проблема. Задаци прате план и програм за први и други разред основне школе. Помоћ родитеља или учитеља је добродошла, на пример код читања неких опширнијих текстуалних задатака, код задатака који су деци тежи.

Математичке авантуре 1
Математичке авантуре 2

У збиркама се налазе занимљиви задаци, какви се најчешће не раде на часовима математике у школи. Задаци имају различите функције: поједини служе за развијање логичког и апстрактног мишљења, неки се односе на сналажење у равни и простору, неки на сналажење у различитим ситуацијама, а многи су, једноставно, лепи задаци, они због којих волимо математику и који нас мотивишу да је стално радимо. Сви су они погодни за откривање и развијање математичке даровитости и подстицање креативности.

Размишљам и решавам 1
Размишљам и решавам 2

Ове књиге су савршен извор активности за креативно коришћење дететовог слободног времена и праве ризнице подстицајних и забавних задатака. Иако ове књиге нису уџбеници, задаци који се у њима налазе у великој мери су у корелацији с циљевима и задацима наставе у првом, односно другом разреду основне школе. Књиге садржи разне типове активности: логичке слагалице, загонетке, укрштенице, игре речима, задатке за размишљање, креативно писање и цртање и многе друге. Дете ће уживати у изазовним задацима, несвесно да, у ствари, обавља озбиљан мисаони подухват.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама