Захтев просветара прихваћен, мења се Кривични законик – напад на запослене у образовању биће ПОСЕБНО кривично дело

У Влади Србије завршен је састанак министарке просвете Славице Ђукић Дејановић и министарке правде Маје Поповић са представницима просветних радника на коме је договорено да се у што краћем року измени Кривични закон у циљу кривично правне заштите свих запослених у просвети, саопштили су представници просветних радника након састанка.

На састанку је договорено да се у текст Закона о изменама и допунама Кривичног законика који припрема Радна група Министарства правде уврсти, у циљу повећане кривично-правне заштите просветних радника, посебно кривично дело којим ће се санкционисати напад на запослене у образовању, саопштило је Министарство просвете.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић истакла је значај сарадње са синдикатима који су важан партнер министарства и учествују у свим процесима како би се нашла најбоља законска и подзаконска решења и унапредио образовно-васпитни рад.

Она је осудила сваки облик насиља, сагласила се да треба јачати ауторитет просветних радника и образовни систем чинити безбедним.

На састанку је истакнуто да се питање насиља може решити само синхронизовано и у сарадњи свих институција и појединаца у друштву.

Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије, рекла је за Данас да је данашњем састанку присуствовала министарка правде Маја Поповић која је обећала да ће већ сутра синдикатима бити послат предлог измена закона којим се уводи појачана кривично правна заштита свих запослених у просвети.

Илић каже да ће бити предложено да се напад на запослене у просвети третира исто као напад на адвокате.

Како је додала, министарка је рекла да предложене измене пре него што буду усвојене морају да иду на усаглашавање са европским законодавством и да очекује да би у Скупштини Србије могле да се нађу до краја године.

Захтев за заштиту просветних радника упутили су Синдикат радника у просвети Србије, Синдикат образовања Србије, Унија синдиката просветних радника Србије, Грански синдикат просветних радника Србије „Независност“.

„Инсистирамо на томе да се хитно и неодложно казне нападачи, и да се сваки напад на особље школе и на ненаставно особље, сматра кривичним делом. Сматрамо да то мора да се уради одмах – без одлагања“, изјавио је за Танјуг председник Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) Добривоје Маријановић.

Он истиче да је неопходно да се побољшају услови када је реч о безбедности свих актера у образовању, не само професора, јер како каже, нападе трпе и помоћно особље, ученици и родитељи.

Извор: Спутњик/Данас