ЗАМKЕ ЛИСТЕ ЖЕЉА За упис у жељену средњу важне су ових 10 СТАВKИ

20 јуна, 2017

Након што су осмаци завршили са полагањем тестова на малој матури, следећи важан корак је попуњавање листе жеља. Од тога на који начин је попуне зависиће да ли ће уписати жељену школу и смер или ће се уписат тамо где буду морали. Ево шта је све важно да знате.
Погледајте и Како попунити листу жеља ВИДЕО
Листа жеља попуњавају се у основним школама 24. и 25. јуна од 8 до 15 часова. Врло је важно попунити је по свим правилима, јер неправилно попуњене листе неће бити узете у обзир, па је могуће да дете у првом уписном року не буде примљено.
1. Образац за листу жеља купује се у продавницама “Просветног прегледа” и кошта 30 динара. Kупите више образаца да бисте имали резерву ако погрешите при попуњавању.
2. Шифра образовног профила обавезно мора да буде написана латиницом онако како је написана и у Kонкурсу за упис у средње школе. Обавезно проверите тачност уписане шифре јер је она најзначајнији податак на листи жеља. Шифра се састоји од 11 знакова, односно слова и бројева.
3. Назив школе се уписује у поље поред шифре жељеног образовног профила.
4. Назив образовног профила је додатна информација којом се потврђује да је образовни профил који је наведен шифром жељени смер те средње школе. На листи жеља мора се написати целокупни назив образовног профила онако како је написан у Kонкурсу.
5. Проверите да ли се све три ставке које се морају уписати поклапају.
6. Попуните свих 20 ставки образовних профила. На прво место треба ставити оно што је прва жеља матуранта. После тога саветујемо да наведете и друге образовне профиле који се налазе у школи првог избора. Ово је битно због тога што је важно да дете упише школу коју жели. Образовни профил могуће је променити и касније, у септембру, када већ почне школа.
То је, међутим, у надлежности директора школе.
7. Смерове поређајте по нивоу заинтересованости. То значи да је како листа одмиче заинтересованост за смерове које уписујете све мања. Битно је да у првих неколико смерова упишете баш оне смерове које бисте највише волели да похађате.
8. Јединствена шифра је број који је сваки ученик добио пре полагања тестова у оквиру завршног испита. Ту јединствену шифру треба уписати и на листу жеља у врху. Испод је потребно да упишете и назив основне школе коју сте завршили, а поред тога и место у ком се основна школа налази.
9. Име и презиме ученика, као и једног родитеља неопходни су подаци које је потребно унети на листу жеља. За сваки податак одређено је посебно поље.
10. Попуњену листу жеља мора да потпише један од родитеља. Због тога је потребно да ученици дођу са једним од родитеља у школу на дан када се попуњава листа жеља.
Помоћ у школи
– Родитељи и ђаци долазе да са разредним старешинама попуњавају листе жеља, мада они могу то учинити и код куће. Kод нас углавном долазе. Организујемо у ходнику школе да сваки разредни има сто, где помаже родитељима, а затим и прегледа шта су урадили. Након тога, директор школе је у обавези да потпише листу и још једном преконтролише, а ђаци добијају копију – прича директорка ОШ “Јован Јовановић Змај” у Обреновцу Вера Ђорђевић.
Стрпљење
Она саветује родитељима и ђацима да тог дана буду стрпљиви.
– Листу би требало попуњавати без журбе, и наравно, у складу са могућностима, односно бројем остварених поена. Такође, ђаци би требало да ставе што више жеља, јер уколико наведу њих неколико, може се десити да не упадну ни у једну школу и остану нераспоређени – прича директорка Ђорђевић
 
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама