Зашто деца воле ризичну игру и шта је задатак родитеља и васпитача у ризичној ситуацији

20 септембра, 2018

Овог пролећа у наше двориште на Салашу ушуњала се Пењалица. Архитектонско чудо слободних зидара Немање, Влаје, Ивана, Милана. Не сумњате – дечјем одушевљењу није било краја. Ништа мање нису се радовали ни ентузијастични учитељи и родитељи. Мада, морамо признати, било је међу њима и оних бојажљивијих, који су децу при одласку кући преузимали са Пењалице и опомињали их речима: “Пази се!” “Немој горе!”, “Силази доле!”…

У тим ситуацијама, мој задатак као васпитача био је да подсетим родитеље на значај ризика и ризичне игре за развој детета. У сваком детету лежи природни потенцијал за процену ризика који треба развијати, а не потискивати током детињства.

Шта је ризик у дечјој игри?

Ризична игра се може дефинисати као активност одушевљења која укључује ризик физичког повређивања и игре која пружа могућност за изазов, тестирање и истраживање граница и учење о ризику повређивања. (Сандсетер 2007). Дакле, ризична игра је важан чинилац за дечје здравље и развој укључујући стицање самопоуздања, социјалних вештина, физичке активности.

Када покушавамо да ограничимо дечју ризичну игру, ми заробљавамо њихову исконску потребу за ризиком, што иронично може довести до тога да деца буду мање сигурна. То је зато што деца уче вештине управљања ризицима управо кроз истраживање ризика у игри, и тако добијају сазнања и вештине које могу применити у другим ситуацијама. Ако имају одраслу особу која управља ризиком уместо њих, никад неће научити како да то учине самостално.

Статистика ВС. Разум

Током година рада са децом запажам да многи родитељи бдију над својом децом, не пуштају их да се упрљају, да скоче, попну се… И зато данас деца бораве у затвореном простору, њихове игре су униформисане, стандардизоване, рекла бих чак и досадне. Деца немају додир са природом и природним материјалима. Око њих је пластика, комерцијалне играчке које нуде готова решења…И – мањак подстицаја.

Статистика каже: Деца би требало да се играју напољу сваког дана по 3 сата 10 година како би зарадила озбиљну повреду. Дакле, статистика је на нашој страни. Дете боравком напољу неће угрозити безбедност, већ напротив, оснажиће вештине. Током дугогодишњег радног искуства уверила сам се да деца која су чешће напољу мање падају, спотичу се, док су деца која имају више ограничења и забрана обично мање вешта. Гледано из перспективе васпитача и праксе незгоде се дешавају јер су вођене страхом и бригом, а не чињеницом да деци треба слобода са оправданим и разумљивим ограничењима.

Зашто је ризична игра важна?

Ризична игра у виду скакања, пењања, пентрања, котраљања, игре грабуљама, маказама… помаже деци да науче о важне ствари о себи, да буду сигурнија, безбеднија. Да сазнају где су им границе, како себе да сачувају и како свет функционише. Ограничавањем дечје ризичне игре, ми им одузимамо прилику да самостално стекну сигурност, одговорност, веру у себе.

Зашто је то тако? Зато што деца уче вештине ризичног управљања истражујући ризик у игри који касније могу применити и у другим ситуацијама. Замислите само да сте ви стално имали маме и тате над главом: да ли бисте научили како да пређете реку, а да не упаднете у воду? И да ли бисте умели да се изборите са нарцисоидним шефом?

Деца се штите уколико их пустимо да сама преузму ризик.
Главна препрека у оваквој игри јесу брига и ограничења родитеља и васпитача. У вртићима постоје строги прописи о безбедности деце, а највећи страх васпитача јесте дечја повреда, јер је одговорност велика. Управо из овог разлога широм света почео је да јача покрет природних вртића где деца бораве на отвореном већим делом дана и вежбају.

Шта родитељ треба да уради?

Поставити непотребна ограничења или дати превише слободе – оба приступа су проблематична. Наша улога као васпитача или родитеља је да дамо деци слободу истраживања и играња онако како они бирају, док их у исто време усмеравамо да обрате пажњу на праве опасности које их могу угрозити.

Нпр. дете се игра у шуми где постоји шанса да се изгуби, а он/она се осећа као истраживач џунгле. Ваш задатак је да га надзирете и пружате му осећај независности. Или имате старије дете које воли да истражује комшилук. Онда је ваш задатак да му постепено изградите вештине за сигурно кретање у саобраћају.

Пробајте и овај рецепт: Избројте до 30 пре него што улетите са речима: пази, немој, стани… Дајте детету шансу да се само снађе.

Аутор: Тијана Стаменковић, васпитач Повратка природи, спец. природне педагогије/драмског васпитања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама