Зашто је добро пустити дете да бес избаци кроз сузе?

30 октобра, 2017

Kад деца имају испаде беса, родитељи често покушавају што пре прекинути урлање, али стручњаци кажу како је добро да избаце негативне емоције

Foto: Canva

Дете које вришти на поду продавнице, урла поред тобогана или не жели устати с пода у аутобусу. Сви су то доживели. И они који су помислили да је реч о неваспитаној деци брзо су се исправили кад су и сами доживели први тантрум.

Изливи беса чести су код мале деце, чак су и важан део емоционалног и психичког здравља детета. Мала деца не знају да се носе са емоцијама, па то обично завршава у тесној борби родитеља са 15-ак кила чистог беса.

Инстинктивна је реакција сваког родитеља да утиша дете и прекине излив биеса, али стручњаци кажу да је потребно учинити управо обрнуто.Свакако је боље да дете избаци негативне емоције него да их држи у себи. Иако родитељима то није лако да то разумеју нити толеришу, дете треба “одрадити” тантрум да би се ослободило стреса, негативне емоције и након тога наставило с уобичајеним активностима.

Ослобођење од стреса кроз плакање

„Напади беса код мале деце могу настати из различитих разлога: ако не може сложити коцкице како је замислио или мајка инсистира да дете поједе баш ту кашицу, поспреми играчке или обуче плаву мајицу“, појашњава педијатар др. Гиована Армано.
Истиче, ослобођење од стреса кроз плакање је сасвим у реду. Људске сузе садрже кортизол, хормон стреса, и када дете плаче, дословце избацује стрес из тела. Након плакања следи и тешење најближих, што је за дете јако важно, а након излива беса дете је обично бољег расположења.

„Изливе љутње и плакање неки психолози сматрају и обликом учења јер дете спознаје границе до којих може ићи, шта му је допуштено а шта није. То је важно за развој“, објашњава др. Армано. Следећа корист од тантрума је бољи ноћни сан. Наиме, стручњаци сматрају да ће дете боље спавати ако се стрес не накупља током дана него се избаци.

Уколико га дете није изразило, може проживљавати накупљене негативне емоције током ноћи па му је сан испрекидан, а може имати и ноћне море.

Будите одлучни и доследни кад детету говорите ‘Не’

Дете има нападе беса кад чује “не”? То је добро! Сваки пут када детету кажете “не”, постављате јасне границе о томе шта је прихватљиво, а шта неприхватљиво понашање. Логично је да ће дете покушати плакањем и изливима беса добити шта жели, али родитељ мора бити одлучан и, што је још важније, доследан. Другим речима – у свакој ситуацији реаговати једнако.

„Није добро да на исти испад родитељ некад уопште не реагује а некад кажњава, зависно од расположења. Дете тако неће научити шта је добро а шта није“, каже др. Армано.

С временом, уз помоћ родитеља, научиће да контролишу емоције. Док се то не догоди, родитељ мора да покуша да смири дете лепом речју или загрљајем, али не насилно јер би се бес могао продубити. Дете ће се осећати сигурно што може изразити емоције и добити утеху.

Златна правила за дечје испаде

Угледан педијатар др. Мирјана Kоларек Kаракаш објашњава шта родитељи не смеју радити током дететовог испада беса. Kако напомиње, детету се мора допустити да искаже бес, али морамо поставити границе.

Не вичите на дете – нема ефекта
Не смејте им се – омаловажавате њихова осећања
Не имитирајте их и не ругајте им се – тако усвајају образац ругања другој деци
Не кажњавајте их – могу потиснути да покажу осећања касније у животу
Не нудите награду да престану – тако уче како да манипулишу другима.

Извор:Klokanica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Зашто је добро пустити дете да бес избаци кроз сузе?

 1. Mira Milosevic каже:

  Svi lece posledice..
  A da li je u tradicionalnoj porodici bilo takvih problema. Bilo je, ali su oni bili retki, dete je znalo sta sme a sta ne i porodica je funkcionisala. Doduse, strah od batine, bio je prisutan, pa i kada bi je dete “zaradilo”, bila mu je napadnuta samo jedna emocija, i to emocija ljutnje..
  Danas, savremena porodica leci posledice krivljemja svih pet emocija, koje kao zastitne i preko potrebne, dete donosi po dolasku na ovaj svet.
  Posto je batina zakonom zabranjena, u zamenu je umetnuta nagrada, odnosno pozitivno uslovljavanje, i blaga prinuda u vidu oduzimanja te obecane nagrade.
  Nagrada naslojava emociju radosti do pohlepe neslucenih razmera. Oduzimanje obecane nagrade naslojava ljutmju do besa i gneva.
  Stihijno prezasticivanje deteta od rada, reda i istine, krivi izvornu emociju brige do lemjosti tela, prozdrljivosti i nesvesnosti.
  Nadalje, zloupotreba ekrana, krivi emociju straha, naslojava je, pa dete umesto da ima zastitni strah, otupljuje i udaljava se od sebe i svega sto ga okruzuje. Napeto je i agresivno, ili autoagresivno, lako ulazi u problem i lako nasrce i na svoj i na tudji zivot.
  Peta napadnuta emocija je tuga, koja se naslojava verbalizmom kao pogresnim modelom.
  To je ona prazna i nehumana prica, jer smo pre toga, detetu, upravo mi ostetili 4 vazne emocije, pa kao takvo ne prima i ne zivi praznu verbalnu poruku.
  Stoga dragi roditelji, razmislite o uzrocima izliva besa, placa, dreke, valjanja po podu i slicno. Zar nije bolje otkloniti uzroke i sprecimo takve ispade, nego u nedogled leciti posledice.
  Istina, ne moze se poreci da je savet strucnjaka iz ovoga clanka, koristan, ako ste vec usli u problem.To je lek za jednokratnu upotrebu i nema dugorocno dejstvo, jer se dete i dalje nalazi na izvoru zagadjenja.
  No, ja upucujem na otklanjanje uzroka, koji produkuju problem, te tako i na uspostavljanju emocionalne harmonije, po modelu Izvornog vaspitanja Prof. Milice Novkovic.
  Naravno, ovo znanje utemeljeno je naucno,
  na osnovi Su Jok medicine, kroz visedecinijsku praksu u skoli i porodici. I svugde, gde je covek posejao seme zivota.

  1. Dragana каже:

   Svaka cast na komentaru.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама