Зашто је подкаст нова сјајна форма у образовању

20 децембра, 2021

Дигитални наставни садржаји су увелико део наше свакодневице. Иако је вероватно пандемија вируса ковид19 „погурала“ дигитализацију наставе широм света, просто је незамисливо да настава данас само подразумева предавање испред табле. Подкасти у многоме могу да нам помогну у овим ситуацијама.

Електронски садржаји имају апсолутни примат у многим професијама, а нарочито у нашој – наставничкој. Подкасти у образовању врло брзо су добили велики значај у настави. Уз помоћ ових дигиталних звучних садржаја можемо лако и брзо да дођемо до информација, савета или идеја за спровођење наставе. Такође можемо као аутори да проследимо градиво нашим ученицима, односно широј публици.

Највећа предност коришћења подкаста у образовању огледа се у томе што врло једноставно можете направити свој подкаст. Такође, да бисте приступили жељеном подкасту потребно је само да имате интернет конекцију. Подкасте можете пратити било кад и било где, кад год вама то одговара.

Подкаст може да олакша реализацију наставе, садржајно је обогати, односно уштеди много времена у раду. У наставку текста представићемо све предности подкаста, како он може да буде моћан инструмент у настави и како можете да га примењујете током својих онлајн и часова уживо.

Шта је заправо Подкаст?

Подкаст је аудио или видео запис који се слуша или гледа преко интернета. Као медијски садржај најсличнији је радио емисијама – може бити у форми интервјуа или само наратив на неку одређену тему.

Свет је у протеклих 15 година просто “полудео” за подкастима. Скоро да не постоји тема из живота која није покривена одређеним подкастима. Управо једноставност креирања представља велику предност ових садржаја, а при том, као аутор имате апсолутну слободу у раду.

Подкаст заправо представља ауторску емисију која је подељена на епизоде. Зато је једна од одлика подкаста његова периодичност: публици ћете нове епизоде представљати у периодима које сами одредите.

Подкаст и образовање

Сигурно се сећате образовног радио и ТВ програма. Иако је све мање оваквих емисија у програмским шемама то никако не значи да се едукативни садржај изгубио – он се заправо само преселио на интернет. Примена подкаста у образовању може бити вишеструка.

Прво, подкастима омогућујете ученицима да увек имају приступ одређеним наставним темама.

Замислите само колико погодности (нарочито у данашњим околностима) представља чињеница да имате све своје лекције у аудио формату. Ученици би могли увек да се врате пређеном садржају, када год то желе, а време намењено обнављању градива не би зависило само од часова из годишњег плана.

Подкаст вам омогућава да додатно истражујете сваку наставну јединицу. Добар део школске године се своди на праћење (усклађивање) наставног плана.

Вероватно сте се често сусретали са ситуацијама у настави када бисте одређену наставну јединицу желели да додатно појасните, обогатите новим информацијама (мимо уџбеника) или једноставно пробате неке нове методе у настави. Све ове изазове можете решити снимањем подкаста.

Предности подкаста

Подкастима лако можете обрадити сваку актуелну тему.

Свака платформа за учење, била она у дигиталном или класичном облику, добра је и ефикасна онолико колико може сама себе да побољша (ажурира).

То је (нови) стандард у било којој професији, а нарочито је видљив у образовању. И управо нам подкасти пружају могућност да одржимо корак и премостимо информациони јаз у друштву у коме се сваког дана дешава нешто ново на пољу науке, педагогије и технологије (све три области су и те како битне за квалитет рада једног наставника).

Подкастом излазите из оквира своје учионице и можете допрети до великог броја ђака и наставника.

Уколико сматрате да сте наставник који има шта да каже и чија предавања завређују пажњу, онда је за вас подкаст нова одлична ствар. Коришћењем ове иновације, вредности и знање које заступате у свом раду сада могу да се чују много даље од ваше учионице.

На интернету можете пронаћи велики број едукативних подкаста (највећи број њих је на енглеском језику), а понуда домаћих, као и подкаста из региона се сваког дана проширује.

Домаће и стране подкасте можете пратити и преко стрим платформи (mixcloudyoutube, spotify, soundcloud…)

Да бисте направили добар подкаст свакако ћете морати да одвојите слободно време, направите план реализације и сценарио подкаста, снимите и уредите материјале у неком програму, али сви ови напори доносе многе бенефите.

Аутор: Образовно креативни центар (ОКЦ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама