Зашто је повучена серија БСЖ вакцине и има ли разлога за бригу

Због минималног одступања од спецификације повучена је једна серија БСЖ вакцине и замењена другом, саопштено је из Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“.

Спорна серија је замењена другом у року од 24 сата, кажу у Торлаку и додају да бебе у породилиштима примају проверене и безбедне вакцине, пренео је РТС.

Foto: Canva

“Водећи бригу о безбедности и здрављу становништва Србије, Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ је као национални, одговорни произвођач и носилац дозволе за лек „BSG вакцина, лиофилизована“ услед минималног одступања од строгих захтева спецификације лека, донео одлуку да из промета добровољно повуче серију број 2710822 са територије целе земље”, наводи се у саопштењу и додаје се да родитељи немају разлога за забринутост јер бебе у породилиштима примају проверене, безбедне и контролисане вакцине које су прошле све неопходне провере и законске процедуре пре стављања у употребу.

Шта се, тачно, догодило?

Деца која су примила БСЖ вакцину коју производи Торлак и која је повучена из употребе, неће имати последице нити нежељене реакције, каже гостујући у емисији Маркер др Драгослав Поповић, консултант за вакцине и имунизацију. Како објашњава, нема разлога за панику, а код деце које су примиле ову, како каже, ослабљену вакцину могуће су мање реакције које треба испратити и које се могу исправити, пренео је Инсајдер.

„Сви који смо примили ову вакцину сећамо се да након ње долази до стварања ожиљка. Могуће је да се код неке деце то не појави. То се дешава и у нормалним ситуацијама, у неком проценту у 5 до 7 посто деце. Овај пут, због тога што је та вакцина ослабила то може бити већи проценат али уопште не значи да ће тако бити, јер да будемо начисто када је ова вакцина дистрибуирана она је имала потпуну снагу која је била потребна и прописана. Она је временом почела да слаби што се са овом вакцином може десити, јер је то ипак технологија која је стара 100 година и више“, објашњава Поповић за Инсајдер.

Како додаје, нема разлога за панику јер је када је утврђено да је вакцина ослабила, она и повучена. Истиче, тренутно је најважнији моменат да Батут и Министарство дају јасне инструкције педијатрима.

„Односно родитељима деце код којих примете да нема ожиљка, да нема реакције на вакцину, да могу да се обрате свом педијатру, а да тај педијатар има информацију која деца треба да приме још једну дозу вакцине, која опет наглашавам, је безбедна и то не представља никакав ризик по децу. Исто тако стручне службе треба да се огласе по питању да ли је неко друго тестирање потребно“, додаје консултант за вакцине и имунизацију доктор Поповић за Инсајдер.

Он истиче да Србија има врло добар и строг механизам контроле свих вакцина када се ради о БСЖ вакцини, и то укључује и вакцину са Торлака и ону вакцину бугарског произвођача коју смо користили у неким моментима када је дошло до прекида у производњи на Торлаку.

Подлавчи, ово је жива вакцина и могуће је да се са овом вакцином деси управо ово што се десило.

„А то је да она у неком моменту, након три месеца ослаби. Зато се то и контролише и зато се реагује овако како се и реаговало“, закључује доктор Поповић.

Извор: РТС/Инсајдер