Зашто је важно изводити децу напоље и кад је хладно

18 новембра, 2018

Врло је необично како након врло друштвеног лета преко недеље одједном нема готово више никога напољу. Паркићи тону у сивило времена, људи се сада додуше нешто мало више шетају, али – зашто је дечја игра стала само зато што је напољу време за јакну?
deca
Схватамо, наравно, није ни мамама баш најдивније време да се смрзавају по клупицама, али сат времена дневно – барем сат времена дневно можете бити напољу. Како сте преко лета имали друштво, што је претпостављамо случај бројних мама, посебно оних који имају неколико деце и поприличан круг познаника с истим статусом, зашто се то друштво не окупља и у хладније дане.
Схватамо – почела је школа, деца су кренула у вртић, дан је све краћи и хладно је – али сат времена дневно…. Припремите своју децу на сезону хладних дана – дајте њиховом организму да се прилагоди на најбољи могући начин. Тако што сте напољу. Барем сат времена дневно.

1. Јесењи имунитет
Педијатри и сви здравствени радници углас ће истаћи све благодати боравка на свежем ваздуху – кретање напољу детету омогућује да се надише свежег ваздуха који ће засигурно повољно утицати на његове дисајне путеве (носићи се брже одчепе, слузница се не исушује као у топлом, сувом ваздуху што доводи до згушњавања слузи… ), боље им ради крвоток, а о благодатима активности и умора да и не говоримо.

И сам кашаљ брже ће се смирити уколико дете у плућа уноси свеж, а не сув, устајали ваздух, а дате ли притом детету да се мало поигра, да дотакне тло, скупља јесење плодове с пода (орахе, кестене), разбацује лишће, јер и сва та прљавштина у себи има читав низ добрих бактерија (микробактерија из тла и ваздуха) које такође утичу на подизање дететовог имунитета, односно стварање отпора на бројне болести (алергије, дијабетес, мултипла склероза, цревне болести …).

2. Развија им се вид
Пробајте се запитати зашто је све више и више деце кратковидно? Истраживања су показала да је један од кључних чиниоца оштећења вида на даљину тај што деца све више и више времена проводе у затвореном простору под вештачким светлима. Дневно отворено светло помаже у развоју вида тако да очи одржавају правилан размак између сочива и мрежнице, која чува вид у фокусу. А фокус је напољу ипак мало различитији него у затвореном простору.

3. Доза витамина Д
Деца свих узраста – као и адолесценти и одрасли – често не добијају довољно витамина Д који помаже телу да апсорбује калцијум, како би се спречиле болести костију, дијабетес и болести срца. Млеко је такође извор, али сунчева светлост је дословно најбољи лек. Лекари често подстичу децу да се играју напољу, на сунцу – а то што је напољу хладно не значи да сунце губи своју улогу у том процесу.

4. Здравије навике спавања
Ако ваша деца баш и немају неку рутину спавања можда је то зато што је њихов „унутрашњи“ сат, њихов дневни ритам – угашен. Такви природни ритмови повезани су са сунцем, а уколико дете није често напољу његов организам једноставно не реагује довољно добро на сучев подражај и дневни ритам свакога дана. Истраживања су показала да ранојутарње излагање сунцу посебно може помоћи синкронизацији циклуса спавања код детета и уопште његовог бољег дневног ритма.

5. Свежег ваздуха на претек
Можда ви мислите да је ваздух напољу ионако превише загађен, но не знате да је ваздух у затвореном простору минимално 3 – 5 пута загађенији. Према америчкој Агенцији за заштиту околине ваздух измерен у затвореном простору увек је штетнији од спољног, а овај податак од 3 до 5 пута загађенији заиста је минимум, јер се неретко након мерења открива и чак 100 пута загађенији ваздух који деца удишу док их ви не пуштате напоље.

6. Држи их усправнијима
Деца код куће у већини случајева седе – седе доста и у вртићу, па онда поподне опет доста седе пре него што легну.
Боравком напољу, на широким отвореним површинама омогућује им да правилно развијају своју мускулатуру, али и многе друге ствари – помажу одржавању добре густине костију, имају нормалан крвни притисак и уопште ризик краћег животног века.
Деца су склонија да стоје и да се крећу на отвореном, а студије показују да чак и приликом обављања истих послова, дечја су тела пуно мобилнија, када су ти задаци извршавају напољу.

7. Побољшава им се пажња
Ово није дефинитивно доказано, али неколико је студија показало да спољни подражаји помажу умањити симптоме АДХД-а. Свакодневна шетња, па макар и кратка, кроз зелени крајолик помаже смиривању свих нас па би свакако требала утицати и на хиперактивну децу. У ствари, један такав експеримент који је спровео амерички Национални институт показао је да, као и с играма напољу, деца обраћају пуно више пажње на детаље када су на отвореном него унутра.

8. Смањује се стрес
Слично као и с позитивним учинцима игре, гледање зелених површина сваком човеку помаже да смањи количину стреса, па тако и код деце. Истраживања су показала да стресни животни догађаји узрокују мање психолошких поремећаја када су деца окружена природом.

И баш због свега овога изађите напоље сваки дан. Барем сат времена.

Извор: Бебац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Зашто је важно изводити децу напоље и кад је хладно

  1. Ljiljana каже:

    Sunce nije bogato vitaminom D! Molim Vas, korigujte tekst, ljudi čitaju i onda uzimaju “zdravo za gotovo” i lako se šire dezonformacije… A Vi Ste ipak tu da informišete i naučite nešto ljude.

    1. jelena каже:

      Поткрала се грешка. Дешава се. Сада је исправљено, хвала Вам на упозорењу. Поздрав!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама