Зашто је за децу боље да им приче за лаку ноћ читају тате

29 октобра, 2015

Очеви су ти који би требало да ушушкају децу пред спавање и да им прочитају причу за лаку ноћ. Тако бар каже истраживање: да је за децу боље да им чита – мушкарац.

tata citaИстраживања спроведена на Харварду на тему ефеката слушања прича на развој говорних способности деце, показала су да девојчице значајно боље развијају језичке вештине када им читају тате.

Елизабет Дурсма, која је истраживање и спровела, каже да је утицај огроман, нарочито ако тате почну да читају деци млађој од две године.

Ствар је у томе што се читање по природи ствари сматра „женским послом” па је за децу то што им чита тата нешто посебно.

Такође, мушкарци овом задатку прилазе на другачији начин, каже Елизабет. Маме обично постављају нека „учитељска питања”, чињеничне ствари, као на пример: „Колико јабука видиш на дрвету?”

Очеви су, с друге стране, склонији апстрактним питањима која подстичу машту. Тата ће, рецимо, вероватно рећи нешто попут: „О, види мердевине! Сећаш се кад смо видели мердевине код деке у дворишту па си хтео да се попнеш?” Ово је одлично за развој језичких вештина зато што је за одговор на ово питање потребно мало више укључити машту и више размишљати.

Експерт за родитељство, Џастин Кулсон, додаје: „Кад читамо својој деци, ми проширујемо њихов речник. Помажемо им да се осете безбедно и вољено а све то може имати немерљив утицај на њихову способност учења и стицања нових знања.”

Истраживање је дало чврсте и необориве доказе да родитељи који читају својој деци побољшавају и комуникацију и однос са њима, стварају им веће шансе за успех у школи и, као што је већ речено, помажу им да боље развију језичке способности.

Упркос свим овим предностима, Британци, рецимо, својој деци веома мало читају. Чак четвртина деце никад нема ту част да им родитељи прочитају причу за лаку ноћ, а само половина родитеља својој деци чита сваког дана.

Да ли је наша статистика боља? Колико ви читате својој деци?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Зашто је за децу боље да им приче за лаку ноћ читају тате"

  1. Hannah каже:

    Nasem sinu od skoro 8 godina MORA da se cita svako vece, bez obzira koliko je umoran i koliko je sati. Obozava da mu se cita od bas ranog uzrasta, mozda vec sa 2-3 godine smo poceli. Neretko i starija cerka dodje u njegov krevet i slusa 🙂 Milina za roditelje, milina za decu.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама