Зашто нам се допао нови уџбеник Креативног центра

21 марта, 2016

Издавачка кућа „Креативни центар“ и овог пута оправдава свој назив. Имала сам прилику да детаљно погледам уџбеник за предмет Свет око нас, за први разред, како бих дала своје мишљење.
Креативним приступом, прописаним наставним јединицама, кроз Свет око нас у првом разреду, воде нас Иван и Маја.
Svet oko nas 1 - Udzbenik - KoriceИван и Маја су ученици првог разреда, и кроз уџбеник откривају своје животе, своја осећања, а са ученицима деле и своја сазнања. Већ на првим странама откривамо да је Иван радостан, а Маја чешће љута и тужна. Маја, као свака одговорна ученица, познаје и поштује своја права и обавезе, а Иван се, чини ми се, боље сналази у саобраћају. Даље, заједно са Иваном и Мајом, ученици упознају њихове и своје породице, материјале, чула, људско тело, биљни и животињски свет, оријентишу се у простору и времену, уче се култури живљења… Уџбеник и Радна свеска упућују и на групни рад и рад у пару, поштујући тако разноврсност облика и метода рада.
После сваке лекције, следе упутства која могу помоћи и ученицима и родитељима, али и учитељима. Она их упућују на проширивање знања, на даљи рад у Радној свесци „Свет око нас 1 – радна свеска“, или на рад у школским свескама.
Илустратори су обогатили уџбеник одличним илустрацијама и бојама које привлаче пажњу ученика првог разреда. Ученици имају могућност да боје, цртају, пишу, сецкају, лепе… све у циљу развијања графомоторичких способности, што значи да уџбеник и радна свеска имају максималну корелацију са свим осталим активностима при почетном читању, писању и учењу учења.
Уколико ученици и наставници буду пратили инструкције које им овај уџбеник и радна свеска дају, зидови многих учионица биће препуни креативних паноа, литерарних и ликовних радова. На полицама се могу наћи чудесне фигурице од различитих материјала, које ће једном бити уклоњене тако да не загађују околину, јер их и на то упућују мали ликови из уџбеника.
Оно што уџбеникe ове издавачке куће издваја од осталих је што су конципирани као врста водича, не само кроз градиво првог разреда, него као водич кроз разне животне ситуације.
Наставницима је пружена могућност да прате различит темпо рада ученика, а ученицима пружена могућност да контролишу своје нивое постигнућа. А могу да контролишу нивое постигнућа другова и другарица такође, што им даје додатну мотивацију за напредовање.

Када ђаци помоћу овог јединственог водича кроз свет који их окружује заврше прву годину, спремни су, не само за други разред, него за сасвим нови поглед на Свет око нас!

Мени лично, недостају линкови који упућују на неке емисије или цртане филмове из обрађених области, иако је и сегмент везан за коришћење интернета обрађен у сасвим довољној мери за узраст ученика којима се издавачи обраћају.
Али ме зато буцмасти Банаћанин из Банатског Карловца обрадовао јер вози бицикл, а савете о здравој исхрани, са све рецептом за чудесни напитак, ипак је препустио неком ко нема сланину и чварке на свакодневном менију! 🙂
Ивана Бошњак Бошњак

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама