Zašto nam se dopao novi udžbenik Kreativnog centra

21 marta, 2016

Izdavačka kuća „Kreativni centar“ i ovog puta opravdava svoj naziv. Imala sam priliku da detaljno pogledam udžbenik za predmet Svet oko nas, za prvi razred, kako bih dala svoje mišljenje.
Kreativnim pristupom, propisanim nastavnim jedinicama, kroz Svet oko nas u prvom razredu, vode nas Ivan i Maja.
Svet oko nas 1 - Udzbenik - KoriceIvan i Maja su učenici prvog razreda, i kroz udžbenik otkrivaju svoje živote, svoja osećanja, a sa učenicima dele i svoja saznanja. Već na prvim stranama otkrivamo da je Ivan radostan, a Maja češće ljuta i tužna. Maja, kao svaka odgovorna učenica, poznaje i poštuje svoja prava i obaveze, a Ivan se, čini mi se, bolje snalazi u saobraćaju. Dalje, zajedno sa Ivanom i Majom, učenici upoznaju njihove i svoje porodice, materijale, čula, ljudsko telo, biljni i životinjski svet, orijentišu se u prostoru i vremenu, uče se kulturi življenja… Udžbenik i Radna sveska upućuju i na grupni rad i rad u paru, poštujući tako raznovrsnost oblika i metoda rada.
Posle svake lekcije, slede uputstva koja mogu pomoći i učenicima i roditeljima, ali i učiteljima. Ona ih upućuju na proširivanje znanja, na dalji rad u Radnoj svesci „Svet oko nas 1 – radna sveska“, ili na rad u školskim sveskama.
Ilustratori su obogatili udžbenik odličnim ilustracijama i bojama koje privlače pažnju učenika prvog razreda. Učenici imaju mogućnost da boje, crtaju, pišu, seckaju, lepe… sve u cilju razvijanja grafomotoričkih sposobnosti, što znači da udžbenik i radna sveska imaju maksimalnu korelaciju sa svim ostalim aktivnostima pri početnom čitanju, pisanju i učenju učenja.
Ukoliko učenici i nastavnici budu pratili instrukcije koje im ovaj udžbenik i radna sveska daju, zidovi mnogih učionica biće prepuni kreativnih panoa, literarnih i likovnih radova. Na policama se mogu naći čudesne figurice od različitih materijala, koje će jednom biti uklonjene tako da ne zagađuju okolinu, jer ih i na to upućuju mali likovi iz udžbenika.
Ono što udžbenike ove izdavačke kuće izdvaja od ostalih je što su koncipirani kao vrsta vodiča, ne samo kroz gradivo prvog razreda, nego kao vodič kroz razne životne situacije.
Nastavnicima je pružena mogućnost da prate različit tempo rada učenika, a učenicima pružena mogućnost da kontrolišu svoje nivoe postignuća. A mogu da kontrolišu nivoe postignuća drugova i drugarica takođe, što im daje dodatnu motivaciju za napredovanje.

Kada đaci pomoću ovog jedinstvenog vodiča kroz svet koji ih okružuje završe prvu godinu, spremni su, ne samo za drugi razred, nego za sasvim novi pogled na Svet oko nas!

Meni lično, nedostaju linkovi koji upućuju na neke emisije ili crtane filmove iz obrađenih oblasti, iako je i segment vezan za korišćenje interneta obrađen u sasvim dovoljnoj meri za uzrast učenika kojima se izdavači obraćaju.
Ali me zato bucmasti Banaćanin iz Banatskog Karlovca obradovao jer vozi bicikl, a savete o zdravoj ishrani, sa sve receptom za čudesni napitak, ipak je prepustio nekom ko nema slaninu i čvarke na svakodnevnom meniju! 🙂
Ivana Bošnjak Bošnjak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama