Зашто није добро бебама често говорити „Не, нееее”

На страници Аha!Parenting пронашли смо питање једне посвећене маме која је желела да добије неки савет о томе како је најбоље да проводи време са својом ћерком која има седам месеци. Које играчке да користе и на који начин, колико да се у току дана игра с њом а колико да је подстиче да се сама игра итд.

Ево шта је докторка одговорила:

„Благо вашем детету с мајком као што сте ви! Дивим се вашој одлучности да јој се потпуно посветите и учините оно што је најбоље за њу.
bebe
Оно што је бебама најпотребније у раном развоју јесте одрасла особа која ће увек у кратком року одговорити на њихове потребе, АЛИ која неће апсолутно све подредити детету. Бебе су рођене с потребом да се развијају кроз комуникацију с људима који их окружују и да уче кроз посматрање нашег свакодневног живота. То значи да је вашој беби најпотребније да зна да сте ви увек ту за њу, али исто тако и да не посветите њој сваки тренутак, већ да јој омогућите да учи тако што ће посматрати како ви обављате свакодневне активности. Зато, молим вас, активно укључите бебу у свој свакодневни живот, али се не фокусирајте на њу у сваком тренутку сваког дана.

Можда вам то делује као одговорно родитељство, али, посвећивање сваког тренутка детету неће помоћи њеном развоју! На њене потребе ћете најбоље одговорити тако што ћете у кући или стану створити погодно окружење за њу да истражује.

Дакле, ако желите најбоље за своју бебу, важно је да водите рачуна о њеним потребама – да је нахраните кад је гладна, препознате кад је уморна, дозволите јој да истражује посматрајући мравињак у паркићу. Наравно да извесно време треба да одвојите и за игру с њом – сакривајте се, па се појављујте, убацујте мање предмете у веће, слажите коцкице док она посматра и, најважније, причајте јој. Али, молим вас, немојте се оптерећивати и непрекидно тражити чиме бисте могли да је забавите. Уместо тога, покушајте да успоставите неки ритам – рецимо, навикавајте бебу да се ујутру кад устане, док мама спрема доручак, она игра играчкама, а после доручка следи шетња.

Онда током дана, комуницирајте учестало са својом бебом, с пуно нежности и љубави. Многи то не знају, али, од играња разним едукативним играчкама, за интелектуални развој бебе много је важнија емоционална сигурност. То значи да би првенствено требало да се фокусирате на уживање са својом бебом, комуникацију и одговарање на њене потребе, на то да јој показујете сваког дана нешто ново и реагујете пружањем љубави и нежности увек када осетите да је узнемирена.

Дакле, није време да учите бебу да броји нити да јој дајете интелектуалне задатке класичног типа. Сјајна интелектуална стимулација за њу ће бити игра скривалице, рушење свега што може да дохвати, упознавање света кроз посматрање шаренила на пијаци док мама купује, интеракција с другим људима и децом. И, да на заборавим, причатјте својој беби. Док обављате кућне послове, док је храните, носите, слажете веш. Стално јој причајте и нећете морати да бринете за њен интелектуални подстицај.

Ускоро ће ваша беба доћи и у фазу пузања па ће истраживање тек тад постати права забава. Желеће да истражи све оно што до сада није имала прилику, а ви тада пазите да не понављате пречесто реч „НЕ“. То је замка у коју упадају многи родитељи у жељи да заштите своје дете, не знајући да их притом уче да не треба да истражују и да треба да се играју само оним што је већ познато. Дакле, ако желите да помогнете својој беби да се интелектуално развије, само јој дозволите да истражује и нека вам не буде тешко да сваког дана по више пута враћате срушене књиге у полицу. Брзо ће она прећи у следећу фазу и схватити колико тога на овом свету има што треба истражити.

Кад сте већ питали, да напоменем да бебе воле промену сценарија. Кад јој досади да пузи по соби и игра се играчкама, одведите је у шетњу. Ако се унервозила у љуљашци, пустите је да се игра на поду. Ако не жели да се игра сама док ви обављате кућне послове – посветите јој пажњу и дозволите јој да се укључи у оно што радите. Можете јој показати како се пушта и затвара вода. Бебе обожавају да гледају како ствари функционишу, то им је друга омиљена активност после дружења с мамом и татом.

Које су то игре које можете играти с њом? Певајте јој, заједно мазите играчке, масирајте је, пуштајте јој музику, играјте с њом. И пронађите начин да проводи време и с другом децом и бебама.

Да ли би требало да јој пуштате едукативне видео-снимке за бебе? Стручњаци се томе противе. Првенствено због тога што бебе које гледају у екран проводе мање времена у интеракцији с људима, што значи да могу каснити у развоју говорних вештина. Друго, гледање у екран мења процес можданог развоја. Још не постоје егзактни подаци, али свака употреба екрана у раном добу, када се мозак тако брзо развија, повезује се са слабијом концентрацијом код деце.

Дакле, жеља да се потпуно посветите свом детету је дивна, али немојте учити дете да у сваком тренутку сваког дана мора бити продуктивно. Учинити сваки тренутак дана вашег детета квалитетним, није исто што и учинити сваки тренутак продуктивним. Бебе немају користи од претеране стимулације. Тачно је да им је потребна свакодневна и квалитетна комуникација с родитељима, али исто тако им је потребно да се играју својим прстићима, слушају музику и једноставно упознају свет око себе. Сваком детету је потребно да зна да сте ви ту док се игра, али ваше мешање у игру није неопходно баш сваки пут. Када научите своју ћерку да се сама игра, постигли сте озбиљан успех.

Ваша ћерка је срећно дете. Уживајте у њој и цените сваки тренутак који проводите заједно. Тај осећај да уживате с њом сигурно је за вашу ћерку најдрагоценија ствар на свету.“

Превод и обрада: Зелена учионица