Зашто овог лета треба да се сликате испред музеја

Анђела, Сара и Алекса желе да у стратешкој игрици за мобилне телефоне освоје Народни музеј у Београду. Зато прихватају позив Анђелине тетке Роксанде да обиђу музеј, желећи да у њему усликају шест задатих чекпоинтова, како би обележили музеј као заузету територију. Међутим, на сликама из музеја почињу да примећују необичне ствари и у једном тренутку бивају увучени у свет са изложених слика. Тамо им се прикључују мала Дубравка са истоимене слике Јована Бијелића, јапанска лутка са аутопортрета Моше Пијаде и други ликови са слика познатих уметника. Сви они принуђени су да се у том свету заједно боре против три зле немани: Бојождера, Времеједа и Заборава. А најгори је овај последњи.

Мисија: Музеј Иване Нешић у издању Креативног центра је роман у којем је једна узбудљива авантура исплетена око једанаест дела српских и југословенских сликара, уз додатак каријатида Ивана Мештровића. Ауторка ова уметничка дела објашњава читаоцу сликовито, разумљиво и сугестивно, укључујући и занимљиве детаље из живота уметника, уз репродукције свих дела о којима говори. Сваки читалац ће понети бар неку од импресија из ове атрактивне музеолошке шетње: понос италијанског виноградара са истоимене слике Катарине Ивановић, сетну атмосферу Јесењег пута Саве Шумановића или музику боја у Пределу Јована Бијелића.
Ауторка Ивана Нешић већ се доказала као добар приповедач, о томе сведоче награде Невен и Раде Обреновић, као и то што је књига Зеленбабини дарови уврштена у обавезну лектиру за 5. разред основне школе. Роман Мисија: Музеј наменила је старијим основцима али и свим младим љубитељима ликовног стваралаштва.
У књизи су коришћене репродукције Народног музеја уз илустрације које је урадио Борис Кузмановић.

Награде за најзанимљивије фотографије!

Креативни центар позива све љубитеље уметности да се овог лета сликају с примерком књиге Мисија: Музеј испред неког музеја у Србији или у иностранству и да поставе слику на Фејсбук или Инстаграм са ознаком #misijamuzej. Сваког месеца аутор најзанимљивије фотографије биће награђен романом тог издавача.