Zašto ovog leta treba da se slikate ispred muzeja

Anđela, Sara i Aleksa žele da u strateškoj igrici za mobilne telefone osvoje Narodni muzej u Beogradu. Zato prihvataju poziv Anđeline tetke Roksande da obiđu muzej, želeći da u njemu uslikaju šest zadatih čekpointova, kako bi obeležili muzej kao zauzetu teritoriju. Međutim, na slikama iz muzeja počinju da primećuju neobične stvari i u jednom trenutku bivaju uvučeni u svet sa izloženih slika. Tamo im se priključuju mala Dubravka sa istoimene slike Jovana Bijelića, japanska lutka sa autoportreta Moše Pijade i drugi likovi sa slika poznatih umetnika. Svi oni prinuđeni su da se u tom svetu zajedno bore protiv tri zle nemani: Bojoždera, Vremejeda i Zaborava. A najgori je ovaj poslednji.

Misija: Muzej Ivane Nešić u izdanju Kreativnog centra je roman u kojem je jedna uzbudljiva avantura ispletena oko jedanaest dela srpskih i jugoslovenskih slikara, uz dodatak karijatida Ivana Meštrovića. Autorka ova umetnička dela objašnjava čitaocu slikovito, razumljivo i sugestivno, uključujući i zanimljive detalje iz života umetnika, uz reprodukcije svih dela o kojima govori. Svaki čitalac će poneti bar neku od impresija iz ove atraktivne muzeološke šetnje: ponos italijanskog vinogradara sa istoimene slike Katarine Ivanović, setnu atmosferu Jesenjeg puta Save Šumanovića ili muziku boja u Predelu Jovana Bijelića.
Autorka Ivana Nešić već se dokazala kao dobar pripovedač, o tome svedoče nagrade Neven i Rade Obrenović, kao i to što je knjiga Zelenbabini darovi uvrštena u obaveznu lektiru za 5. razred osnovne škole. Roman Misija: Muzej namenila je starijim osnovcima ali i svim mladim ljubiteljima likovnog stvaralaštva.
U knjizi su korišćene reprodukcije Narodnog muzeja uz ilustracije koje je uradio Boris Kuzmanović.

Nagrade za najzanimljivije fotografije!

Kreativni centar poziva sve ljubitelje umetnosti da se ovog leta slikaju s primerkom knjige Misija: Muzej ispred nekog muzeja u Srbiji ili u inostranstvu i da postave sliku na Fejsbuk ili Instagram sa oznakom #misijamuzej. Svakog meseca autor najzanimljivije fotografije biće nagrađen romanom tog izdavača.