Zašto se ne kaže SVO vreme

septembar 21, 2023

Ne zamerite, ali stvarno moram ponovo!

Od opšte zamenice SAV srednji rod danas glasi SVE: sav, sva, sve – nikako ne SVO! – zato što je nekada, u staroslovenskom jeziku, srednji rod zamenice vas (sada sav) glasio vse, sa značenjem ceo, celi (vas, vsa, vse, u množini vsi). Pošto je suglasnička grupa vs- bila teška za izgovor, dobili smo sva, sve, svi (u ženskom i srednjem rodu, kao i u množini). U muškom rodu nije bilo razloga za promenu, lako se izgovaralo vas, mada je do danas vas ipak analogijom postalo sav, ali se u mnogim dijalektima još uvek govori vas. No, ne zaboravite, u srednjem rodu izmena je SVE, a ne SVO. Ako mi ne verujete, proverite u istorijskoj morfologiji. O zamenici sav uči se i u osnovnoj školi, piše u svakoj gramatici i u svim rečnicima. Možda vam je ipak lakše da mi poverujete na reč.

Eto, to je razlog zbog kojeg se i govori SVE selo, SVE troje, SVE bogatstvo, SVE plemstvo, SVE vreme, SVE nebo. Nije književno, a ni normativno ispravno, reći SVO selo, SVO troje, SVO vreme itd. (iako je mnogima to SVO, znam, priraslo za srce).

U padežima muškog i srednjeg roda ova zamenica ima oblike SVEG(A) i SVEM(U), a ne SVOG i SVOM, kao što možda mislite. Zato nikada nemojte reći: „Automobili su me po ovoj kiši SVOG isprskali i sad sam po SVOM telu mokar“.

Svog i svom jedino su padeži prisvojne zamenice svoj (svoj čovek, svog čoveka, svom čoveku), a ovde je trebalo reći:

„Automobili su me po ovoj kiši SVEG isprskali i sad sam po SVEM telu mokar“.

Autor: Violeta Babić, lektor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama