Zašto su francuska deca strpljiva, jedu sve i spavaju celu noć?

19 jula, 2017

Francuzi su poznati po svojoj modi, sirevima i nenametljivoj otmenosti koja odiše šarmantnim detaljima. Njihov stil života zanimljiv je celom svetu, ali i način na koji odgajaju decu. Svoje mališane uče čekanju i strpljenju, i ne postoji ‘hrana za decu’

Amerikanka Pamela Drakerman je napisala knjigu ““Bringing Up Bébé: One American Woman Discovers The Wisdom Of French Parenting” ” u kojoj opisuje svoje iskustvo podizanja deteta u Parizu pa je opisala glavne razlike u vaspitanju američke i francuske dece. Otkrila je da se francuska deca lepo ponašaju, samostalna su, ali i jedu hranu koja nije u obliku dinosaura.
Ako vam ovo nije dovoljno probudilo znatiželju, prema Drakermanovoj, francuski roditelji imaju društveni život, spavaju, ali i imaju seksualni život. Zvuči interesantno? U svojoj knjizi opisala je kako žive francuski roditelji i njihovo potomstvo.
 
1. Kako Francuzi pričaju sa svojom decom?
Slušaju decu – Francuzi veruju da bebe nisu prazna bića koja sve moraju naučiti, nego racionalna bića koja mogu naučiti kako da komuniciraju o tome šta osećaju ili razmišljaju. Kako to oni rade? Slušajte svoju bebu i obratite pažnju na znakove i gledajte kako se ponaša. Francuzi veruju da je moguće razviti osetljivost u tom procesu koji je nužan za roditeljstvo. Ponašajte se lepo sa svojom bebom, ne koristite “čudne” glasove dok pevate svojoj bebi, a koristite reči “molim” i “hvala”, iako vam se to čini smešno jer je beba mala i ne govori.
2. Zašto njihova deca spavaju celu noć?
Beba će spavati celu noć ako joj to dopustite – Na kraju svakog ciklusa spavanja, bebe se mogu probuditi i plakati, na taj način uče kako da povežu te cikluse u celonoćno spavanje. Takođe, oni mogu da budu jako aktivni, da se vrte po celom krevetiću a da se ne probude. Međutim, roditelji u Francuskoj se ne brinu previše oko takvih stvari.
Kako Francuzi uče svoju decu da lakše spoje noćne cikluse?
Uzimaju “pauzu” od pet minuta ako dete počne da plače čim se probudi. Taj mali razmak detetu daje priliku da se polako samo vrati u san bez vaše pomoći. Pustite dete da preko dana zaspi bez navučenih zavesa, tako će mnogo lakše naučiti razliku između dnevnog i noćnog sna i kada stvarno treba spavati celu noć. Pričajte svom detetu o tome zašto svako treba da spava preko noći (već smo gore napisali kako Francuzi veruju da beba sve razume) i recite mu koliko ste sigurni da ga vi možete to naučiti. Na kraju, oni će da vam dokažu da je to moguće, a vi ćete postati pravi “roditelj genijalac”.
3. Zašto mali Francuzi jedu svu hranu?
Ne postoji hrana “za decu” – Francuzi svoju decu hrane sa više ili manje istim stvarima koje i oni jedu. Opšte pravilo je da su njihova deca zdrava i normalno jedu bez dileme da je povrće čudno i vanzemaljsko. Deca jedu tri obroka dnevno i imaju popodnevnu užinu, ne konzumiraju previše slatkiša ili brzu hranu i ne žale zbog toga.
U praksi čim su deca spremna za čvrstu hranu, počinju uvoditi povrće umesto žitarica. Veruju da prefinjenost ukusa počinje sa razvojem u ranom uzrastu. U isto vreme, njihovo vreme jela prilagođava se roditeljskom rasporedu umesto da decu hrane na zahtev. Usputno jelo takođe nije uobičajeno, osim popodnevne užine, jer će se dete tako naučiti strpljenju i samokontroli i biće gladnije kada dođe vreme za jelo. Prema Francuzima, gladna deca jedu bolje.
Porodični obroci nisu podeljeni na velike i male, svi jedu isto. Na početku se odmah servira povrće jer su deca ipak tada najgladnija. Iako možda zvuči strogo, mali Francuzi ne moraju da jedu ako nešto ne vole, ali sve što je na stolu moraju probati. Pogledajte šta vole vaša deca i pripremite drugo jelo s tim namirnicama. Takođe, važno je s decom ne razgovarati sa rečima volim/ne volim. Razgovarajte o hrani tako da pričate o drugačijim ukusima i teksturama i upoređujte ih međusobno. Tako ćete puno lakše razumeti zašto im neka hrana nije ukusna, a time možete i podstaknuti znatiželju vezanu za hranu. I na kraju, nemojte ih mučiti. Francuzi hranu doživljavaju kao umetnost.
4. Zašto se deca u Francuskoj lepo ponašaju?
Strpljenje nije samo vrlina, to se očekuje – Francuzi veruju kako su suočavanje s frustracijom i odlaganje zadovoljstva veštine koje se mogu naučiti i koju se decu uči.
Osećaj smirenosti se uči, tako da deca razumeju šta se od njih očekuje. U svakodnevnom životu Francuzi polako decu uče toj veštini. Obavezno objasnite detetu da trebate završiti pripremanje doručka, slanje e-maila ili pranje zuba pre nego što pogledate njegov poslednji crtež psa. Ne dopuštajte da vas dete prekida, ali nemojte ni vi prekidati njega dok uživa u svom trenutku. Ako mu kažete da ćete biti s njim za nekoliko minuta ispunite to obećanje i posvetite mu se tada.
Francuzi imaju velika očekivanja od dece i njihove sposobnosti samokontrole. Uče ih kako mirno da pronađu omiljenu igračku među gomilom igračaka i prenose to samopouzdanje na decu i tako u svakom trenutku. Oni ne uče decu da misle da su centar sveta, iako su centar sveta njihovog života.
Pripremila Slađana Pantović
Izvor: Klokanica
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


6 komentara na "Zašto su francuska deca strpljiva, jedu sve i spavaju celu noć?

 1. Dali kaže:

  Molim vas!!! Ni jedna majka ne treba da odgaja detr kao francuskinja-ni jedna!!90% njih imaju decu koju vidjaju od 6 do 8h uvece,od 3 meseca idu u jaslice od 7 do 7h(najkasnije).Deca se primoravaju da izgovaraju “molim te,pardon,izvini” to nije vaspitanje ,izrazito su nevaspitana,bahata,puna besa!Zasto?jer nemaju dovoljno roditeljske ljubavi i paznje!Radila sam kao dadilja u Parizu gde i zivim!Nikada,ali nikada ne bih preuzela ni jedan savet za vasputanje od njih jer deca su za njih “aha,ajde da imao decu vreme je” ,ne svi,ali vecina. Mozda sam nabusito pisala,ali clanak me iznervirao!!!p.s. pojedu oborok jer su svesni da sve inda su gladni ,ako su malo jeli za rucak majka nece ponuditi nicom do vecere!a vecera je “pat” – makarone,skuvane i ponelad sos ili kecap,zaledjena hrana… esej o njima da napisem…

  1. Maja kaže:

   A sta treba da vaspitamo decu kao svi srbi ? Ako neces ovo mama sprema ono ako neces spagete mama ce skuvati sta zelis Kakva su nasa deca Razmazena histericna isto besna Deca kao de a Deca u srbiji imaju dovoljno ljubavi ????? Trcimo za novcem nekada ni ne vidimo decu samo na spavanju O cemu vi pricate ovde Podrzavam njihov nacin ishrane ako neces ne moras ali nema nista drugo A ne kao mi trcimo da ugodimo deci kao debili Trcimo oko stola po kuci za decom da deca neato pojedu da slucajno ne bi umrli od gladi ……

   1. mama kaže:

    Kao pravi pravoslavni Srbi da treba.

   2. Gricko kaže:

    Moj je sin bio toliko tvrdoglav da na primer: danas odbije ono što je za ručak, ja kažem, ok i sklonim – nema ništa drugo. Ponudim ga za večeru isto, hladan ručak iz njegovog tanjira i on odbije. Ode na spavanje bez apsolutno ikavog jela (tvrd sam orah bila) i sutradan ujutru kada pita šta ima za doručak ja mu dam ručak koji mu je ostao od juče i on to pojede tako “slatko i sa apetitom”. Nekoliko puta samo imali takve epizode ali nikad nisam odustajala. I evo ga sad…. odrastao momak i ne bira hranu. Zato ja volim da mu ponekad ugodim….. i moram dodati: neće me ni najmanje pogoditi komentari koje sada očekujem na račun “mog majčinstva”.

  2. iv kaže:

   Slazem se u potunosto sa vama!zivim ovde i to da jedu pat svaki dan to je istina.Inace porodjenu njima ako beba ima 2.500kg.to im je cak velika beba.Ali da uce o stilu sa godinama i da svaka majka francuskinja izgleda bolje u 40 nego u 20-oj to je istina!

 2. Natasa kaže:

  Pa sad tu se doticemo i price kakve su kuvarice …. ja sam onda sigurna da su u Holandiji najbolje majke Surinamke, a potom Turkinje….njihova deca sve jedu a i definitivno se najbolje ponasaju u restoranu.
  Mislim da se ovde izgubio point. Generalno evrposke majke ne titraju previse oko dece kod njih je taktika “hoces-neces-ne moras”. I to uopste nije los sistem. E sad mozda to deluje da je manje ljubavi, a vise lenjosti, ali kad odrastu imaju vise postovanja prema roditeljima.
  I roditelji slabo sta rade umesto dece.
  Naravno da je u poslednje vreme u porastu populacija roditelja koji previse zasticuju decu i na to se ovde sve vise upozorava.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama