Школе промениле имејл адресе уочи мале матуре, у Министарству кажу да то није због дојава о бомбама

24 јуна, 2022

Према плану Министарства просвете, број школа у којима ће се организовати мала матура на републичком нивоу биће драстично смањен. То је један од начина да се осигура безбедност учесника, али и неометано одржавање најважнијег тестирања малих матураната, и једини који у обраћању јавности ових дана истичу најодговорнији за образовање, пише Политика.

Истовремено, друштвеним мрежама шире се „сазнања” да је ресорно министарство у сусрет малој матури наложило директорима школа да избришу све имејл-адресе које су до сада употребљавали за посао, да ће „док траје завршни испит користити имејл-адресе са сервера Министарства просвете, а после среде ће сви морати да отворе нове имејл-адресе и строго је забрањено да их било коме откривају”. У просветном врху оспоравају ове наводе, али се испоставља да је промена имејл-адреса школа, ипак, предвиђена и да је део плана реализације предстојећег завршног испита као превентивна мера зарад осигурања безбедних канала комуникације.

Незваничне тврдње изазивају бројне коментаре, од оних у којима се исказује уверење да мора бити да је реч о сатиричној вести с неког хумористичког сајта, по принципу „ако нико не зна вашу имејл-адресу, не може да вам пошаље дојаву о бомби” до оних у којима се објашњава да „решења нема, да претња може да се пошаље из иностранства кроз више различитих мрежа с одложеним слањем и за неколико месеци”, или се подсећа да су све дојаве биле лажне, али јесу послужиле као метод застрашивања, а да школство мора да функционише…

– Промена имејл-адреса школа је раније планирана активност преласка свих школа на државни домен у циљу успостављања једнообразног система комуникације образовно-васпитних установа на територији Републике Србије (основних и средњих школа) и професионализације рада. Школе су до сада користиле налоге електронске поште различитих провајдера, имејл-адресе које не асоцирају на образовну установу (скраћенице, надимци), а често и приватне адресе за службену кореспонденцију, што је било неприхватљиво из угла принципа пословне комуникације, али и из угла безбедности. Ова раније планирана активност уврштена је у Оперативни план реализације завршног испита и једна је од превентивних мера обезбеђивања безбедних канала комуникације – разјаснили су за „Политику” у Министарству просвете науке и технолошког развоја.

Више на: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама