Зашто сва деца треба да иду рано на спавање, али колико је то рано?

20 фебруара, 2020

Ново истраживање открило је да рани одласци у кревет у предшколској доби смањују ризик од развијања гојазности у тинејџерским годинама, али и да квалитет и квантитет сна има трајне последице на многе аспекте понашања код деце.

Истраживање објављено у часопису Journal of Pediatrics открило је да предшколци који раније иду на спавање – имају пуно мањи ризик од гојазности у тинејџерским годинама. Другим речима, добра и доследна рутина за спавање могла би бити кључни фактор у спрјечавању прекомерне тежине касније у детињству, преноси miss7mama.24sata.hr .

“Друга истраживања показала су предности ранијег одласка у кревет на понашање деце, когнитивни развој и концентрацију. Редовна рутина за спавање, укључујући рано спавање, такође је повезана с мање проблема са спавањем, попут ноћних буђења или потешкоћа са спавањем”, рекла је ауторица истраживања Сарах Андерсон.

Према њој, у питању није нужно тачно одређено време у које дете иде на спавање већ квалитет и квантитет сна која има трајне поседице на многе аспекте понашања. Изненађујуће, све од способности управљања емоцијама, психичких здравствених проблема, хормона до метаболизма, може бити под утецајем недостатка сна.

Ове године, Америчка Академија за медицину спавања објавила је препоруке спавања за децу према узрасту, укључујући и поподневни сан:

Бебе од 4 до 12 месеци: 12 до 16 сати сна

Деца од 1. до 2. године: 11 до 14 сати сна

Деца од 3. до 5. године: 10 до 13 сати сна

Деца од 6. до 12. године: 9 до 12 сати сна

Тинејџери од 13. до 18. године: 8 до 10 сати сна

Према овим сјерницама, потпуно је јасно да  родитељи треба да се  питају колико рано би њихово дете требало ићи спавати да добије довољно сати сна, уместо да се питају које је ‘нормално’ време за спавање.

Педијатар Сумит Бхаргава са Универзитета Станфорд, такође савјетује родитељима да одреде време за спавање које ће детету омогућити довољну количину сна како би савршено функционирало седећег дана. “Рани одлазак на спавање неће нужно утицати на дететово физичко здравље, расположење или на психичко здравље у позитивном смислу. Циљ би требло да буде одабрати прикладно време које ће детету омогућити онолико сна колико му је потребно”, објашњава др. Бхаргава.

Другим ријечима, на родитељима је да схвате како њихова деца најбоље функционишу, јер сви знамо како је свако диете другачије, а ипак – звучи као да пуно деце не добија довољно сна. “Сан је једнако важан у људском животу као и храна и ваздух. Проводимо готово трећину нашег живота спавајући”, закључио је др. Бхаргава.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама