Zašto sva deca treba da idu rano na spavanje, ali koliko je to rano?

februar 20, 2020

Novo istraživanje otkrilo je da rani odlasci u krevet u predškolskoj dobi smanjuju rizik od razvijanja gojaznosti u tinejdžerskim godinama, ali i da kvalitet i kvantitet sna ima trajne posledice na mnoge aspekte ponašanja kod dece.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Pediatrics otkrilo je da predškolci koji ranije idu na spavanje – imaju puno manji rizik od gojaznosti u tinejdžerskim godinama. Drugim rečima, dobra i dosledna rutina za spavanje mogla bi biti ključni faktor u sprečavanju prekomerne težine kasnije u detinjstvu, prenosi miss7mama.24sata.hr .

Nije u pitanju tačno određeno vreme u koje dete ide na spavanje već kvalitet i kvantitet sna koja ima trajne posledice na mnoge aspekte ponašanja, tvrde autori istraživanja. Iznenađujuće, sve od sposobnosti upravljanja emocijama, psihičkih zdravstvenih problema, hormona do metabolizma, može biti pod uticajem nedostatka sna.

Američka Akademija za medicinu spavanja objavila je preporuke spavanja za decu prema uzrastu, uključujući i popodnevni san:

Bebe od 4 do 12 meseci: 12 do 16 sati sna

Deca od 1. do 2. godine: 11 do 14 sati sna

Deca od 3. do 5. godine: 10 do 13 sati sna

Deca od 6. do 12. godine: 9 do 12 sati sna

Tinejdžeri od 13. do 18. godine: 8 do 10 sati sna

Pedijatar Sumit Bargava sa Univerziteta Stanford, takođe savetuje roditeljima da odrede vreme za spavanje koje će detetu omogućiti dovoljnu količinu sna kako bi savršeno funkcioniralo sledećeg dana. “Rani odlazak na spavanje neće nužno uticati na detetovo fizičko zdravlje, raspoloženje ili na psihičko zdravlje u pozitivnom smislu. Cilj bi trebalo da bude odabrati prikladno vreme koje će detetu omogućiti onoliko sna koliko mu je potrebno”, objašnjava dr. Bargava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama