Зашто сваке године када зимујем бирам – Златибор

 

Кад сам била дете, једини одмор на који смо одлазили, доста редовно, било је летовање. Море. Чекало се читаве године, маштало о свему, чак и о том дугом путу до јадранске обале који ни данас није ништа бољи него што је био тад.

Зимовање је било луксуз, а и ваљда је нашим родитељима некако било бесмислено да нас воде да се санкамо негде на друго место кад снег зими пада и испред наше куће.

Данас је то мало другачије. Родитељи су свесни да је одлазак на планину за децу вишеструко користан, да целодневне активности на снегу у граду готово сигурно неће моћи да им приуште, као и да ваздух који је у градовима данас толико загађен ипак треба, макар на неколико дана, заменити свежим планинским.

Модерно је у последње време обилазити скијалишта у Аустрији, Италији, Словенији, иако планине у Србији и те како имају шта да понуде, чак и онима који нису скијаши. Моја породица већ неколико година уназад свој зимски предах проводи на Златибору.

Зашто зимујемо на Златибору?

Колико год пута да одете, наћи ћете нешто да урадите, видите, испробате, што раније нисте. Шетња до споменика, санкање на Обудовици, обилазак Торника, вожња жичаром, скијање, ноћни живот, феноменалне конобе са још бољом храном, луна-парк, клизање… само неке од активности које су доступне свакодневно.

Ове године тата и ћерка су стали на скије први пут. Ања се у свог инструктора Игора заљубила првог дана (није јој сметало што она има само пет година, а он двадесет и кусур) тако да је све страхове и хладноћу побеђивала и на скијање ишла са осмехом.

Коначно, ту је и тај финансијски моменат. Онолико новца колико ће вам бити потребно само за смештај у Аустрији или Словенији, на Златибору ће вам обезбедити недељу дана зимовања у луксузном хотелу у којем ћете имати буквално све што пожелите – базен, играоница, школа скијања за децу, полупансион на бази шведског стола, уз заиста одличну услугу и особље које никад није наметљиво, а увек се створе кад су вам потребни.

Готово сваки наш дан на Златибору (од укупно шест колико смо тамо провели) изгледао је овако:

доручак…

излазак напоље на скијање и ручак с ногу… па одлазак на базен који деца обожавају јер је вода одличних 34 степена у мањим базенима…

…затим у играоницу док се добро не осушимо и поново напоље на нову туру санкања. Вечерају са носем у чорби и утону у сан чим додирну јастук.

За љубитеље активног одмора, а посебно за родитеље мале деце који и сами желе да се одморе Златибор и Мона су дефинитивно најбољи избор. Оно што можда нисам довољно нагласила је квалитет хране. Просто није могуће да будете незадовољни, то вам обећавам.

А моја деца, када их питате да ли желе да иду на море или на Златибор, у глас одговарају – Златибор!

А. Цвјетић