Затвара се 14 средњих школа у Србији: Уместо њих, биће формирано 7 нових

14 августа, 2018

Од првог септембра у шест општина и градова у Србији престаће да ради 14 средњих школа, а уместо њих биће формирано седам нових, каже за Тањуг помоћник министра просвете за средње образовање и васпитање и образовање одраслих Александар Пајић. Одлука о гашењу 14 школа у Нишу, Крагујевцу, Новој Вароши, Кладову, Куршумлији и Бабушници донета је 9. августа на седници Владе, а Пајић каже да се овим потезом мислило пре свега на интересе ученика и на уштеде у буџету.
Како каже, уредба о критеријумима за нову мрежу школа изашла је у марту, а у плану је смањење броја средњих, али и основних школа на целој територији Србије.
Простор који остаје након гашења одређених школа биће адаптиран, његова намена утврђена у складу са потребама локалне самоуправе, али ће сигурно бити искоришћен у образовне сврхе. Када су у питању људи који ће након гашења школа бити отпуштени Пајић каже да ће бити направљене листе технолошких вишкова према критеријумима који важе и за друге запослене.
“Они ће бити збрињавани као и други наставни кадар. Важно је рећи да не смањујемо ниједно одељење, не смањујемо број запослених у настави, ово је само мало мањи број запослених у администрацији, јер школе које имају по стотинак ученика не треба да имају и два директора и два секретара”, истакао је он.
Додаје, да је у следећој фази испитано око 40 средњих школа у Србији како би се обавила рационализација, те да се очекује да толики број школа буде део нове мреже школа. Када су у питању основне школе, помоћник министра каже да локална самоуправа одлучује о мрежи предшколских установа и основних школа, те да је законски рок за то март 2019. године.
“До тада локалне самоуправе треба да донесу своје акте о мрежи основних школа и предшкоских установа, а мислим да ће локалне самоуправе када увиде бенефите од овога то урадити и раније”, навео је он.
На територији Војводине такође ће бити нова мрежа школа, али након што скупштина Војводине на некој од наредних седница донесе акт о мрежи школа аутономне покрајине.
“Постоји воља за тим и ми смо заједно са АП Војводином већ усагласили мишљења које су то школе”, навео је он.
Пајић је подукао да су предности стварања мреже школа бољи услови за ученике, већа улагања државе, која ће лакше уложити у једну школу, уместо у више њих.
“Такође, ученици ће бити на једном месту, што смањује могућност лоших утицаја, а наравно ово нам доноси и рационалан однос према буџету државе”, закључио је Пајић.
 
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама