Затварање школа бесмислено ако нема пораста акутних респираторних инфекција

12 марта, 2020

Епидемиолог Предраг Кон оценио је да би привремено затварање школа због коронавируса у Србији било бесмислено ако нема промене у свим акутним респираторним инфекцијама.

(Фото Бета)

Упитан зашто Србија није следила пример БиХ и Северне Македоније и привремено затворила школе иако има већи број заражених од те две земље, Кон је рекао да ;има смисла применити ту меру ако се примети пораст оболевања од акутних респираторних инфекција.

„То је питање коме приступамо са можда највећом озбиљношћу. Донети одлуку да се настави рад у школама је можда тежа од одлуке да прекину са радом. Ако процењујемо ризик, могу рећи да затварати школе у време када апсолутног ризика нема, представља погрешан потез и пуцањ у празно. Да смо затворили колективе, једино исправно би било да буду затворени најмање месец дана што мислимо да је већа штета него корист”, рекао је Кон на конференцији за новинаре у Влади Србије, преноси Бета.

Министар здравља Златибор Лончар оценио је да не постоји држава која може решити проблем са коронавирусом ако су грађани неодговорни.

„Ако се неком каже да треба да буде у изолацији и он то прихвати, ми ћемо много лакше решавати ову ситуацију. Она не може бити решена декретом или чаробним штапићем. Зависи само од нас колико будемо одговорни према себи и целом друштву”, казао је министар.

Најавио је да ће од сутра бити уведени и додатни бројеви телефона које грађани могу позвати у вези са коронавирусом и да ће више људи бити распоређено да примају те позиве.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Затварање школа бесмислено ако нема пораста акутних респираторних инфекција"

  1. Jela каже:

    Da gospodin udje u vrtic u toku jutarnjeg prijema kada je masa roditalja sa svojom decom prisutna (preko 100 osoba). Pobegao bi glavom bez obzira…..

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама