Завршен други састанак Радне групе за превенцију насиља, ово су предлози

Радна група за превенцију насиља одржала је данас други састанак, којим је председавао министар просвете Бранко Ружић.

„Важно је да још једном нагласим да сви желимо да унапредимо процедуре и њихову примену у циљу заштите ученика и запослених у образовању. На данашњем састанку, разматраћемо ваше предлоге и драго ми је да су превентивне и корективне активности истакнуте као значајне мере“ рекао је министар Ружић и навео да је рок до 19. децембра да се усагласе све предложене мере.

Министар је посебно истакао значај интерсекторске сарадње, као и потребу за унапређивањем начина успостављања и остваривања међусобне сарадње установа из области образовања и васпитања, социјалне и дечје заштите, здравства, полиције и других органа, служби и организација. У складу с тим, министар Ружић захвалио је министарки за бригу о породици и демографију Дарији Кисић, која је узела учешће у Радној групи и нагласила да сматра да је насиље друштвени проблем у чијем решавању је важно да сви учествују и дају допринос.

“Породице су примарна кућа која васпитава дете и учи га основним вредностима. На школи, друштву је да у томе помогне“, рекла је она.

Највећи број предлога измена предложен од чланова Радне групе, према речима министра Ружића, односи се на повећање броја стручних сарадника у школама, утврђивање одговорности родитеља и увећање новчане казне, као и на то да бројчана оцена из владања улази у просек, као и да негативна оцена из владања утиче на понављање разреда (улази у три недовољне оцене).

Постоје и значајни предлози за скраћивање рока за васпитно-дисциплински поступак за ученике, као и суспензија ученика средње школе док траје васпитно дисциплински поступак, питање појачаног васпитног рада, обавезност стручног усавршавања запослeних у школама из области превенције и спречавање насиља.

Поред ових предлога, Унија синдиката просветних радника тражила је и да се укине обавеза установе да се консултује са родитељем приликом одређивања активности друштвено–корисног рада за ђаке који направе неки преступ, већ ће одређивање исте бити само информативног карактера за родитеље. 

Из Уније такође поручују да је њихов предлог и даље да се просветним радницима додели статус службеног лица.